Audrey Hepburn som Holly Golightly i öppningsscenen av Breakfast at Tiffany's från 1961.
”Det var en varm kväll, nästan sommar, och hon bar en smal, sval, svart klänning”

Det var så författaren Truman Capote beskrev huvudkaraktären Holly Golightly i sin bok Breakfast at Tiffany’s. I filmen med samma namn från 1961 gestaltades Golightly av Audrey Hepburn och med sin klassiska rollprestation satte hon då också den lilla svarta klänningen på kartan. Breakfast at Tiffany’s enorma popularitet sägs givit den lilla svarta dess glansdagar. Den lilla svarta blev, och är fortfarande, ett av modevärldens mest klassiska plagg.

Även om det var då den fick sin kultstatus så skapades den långt tidigare. 1926 så lanserade nämligen Gabrielle ’Coco’ Chanel den lilla svarta klänningen – ett plagg för den frigjorda kvinnan. Samma år skrev amerikanska Vogue att ”den lilla svarta klänningen är ett plagg för alla kvinnor med stil”. Samtidigt skrev man även att den lilla svarta är en fantastisk möjlighet för kvinnor med begränsade resurser att kunna köpa en klänning som fungerar hela säsongen och som dessutom gör att man alltid är välklädd.

Klänningen fick ett enormt genomslag bland 1920- och 30-talets moderna kvinna. Men av kollegorna fick Coco Chanel en och annan snyting. Rivalen Paul Poiret som hade designat kostymerna till baletten Scheherazade frågade henne:
— Madame, for whom are you mourning?
— For you, monseiur! svarade Chanel.

Den lilla svarta är i grund och botten en afton- eller cocktailklänning. Den är ofta enkelt skuren och för det mesta ganska kort. Dess stora genomslag beskrivs den ha fått på grund av att den är långvarig, mångsidig, prisvärd, i en neutral färg och tillgänglig för den stora marknaden. ”Man är aldrig varken över- eller underklädd med den lilla svarta” har Karl Lagerfeld sagt.

Den lilla svarta fick inte ett enormt genomslag enbart bland vanliga kvinnor. Genom åren har den burits av så väl kungligheter och skådespelare som modeikoner och filmstjärnor. Bland andra Grace Kelly, Marilyn Monroe, Jackie Kennedy och Wallis Simpson, för att bara nämna några.
”När den lilla svarta är rätt, finns det inget man kan ersätta den med” har modeikonen och grevinnan av Windsor, Wallis Warfield Simpson sagt.

Trots att världen genomlidit såväl världskrig, depressioner, högkonjunkturer som ett snabbt växlande mode så har den lilla svarta alltid varit aktuell. Den sägs vara ett måste för varje kvinna. Ett plagg som ska finnas i varje kvinnas garderob.

Coco Chanel skapade den lilla svarta som ett plagg för den frigjorda kvinnan. I dag är det ett plagg för alla kvinnor.

Genom Breakfast at Tiffany's fick den lilla svarta sitt stora genomslag.

Genom Breakfast at Tiffany’s fick den lilla svarta sitt stora genomslag.

Den lilla svarta, även kallad DLS eller LBD (little black dress) används av alla typer av kvinnor. Här av huvudkaraktärerna i Sex and the city.

Den lilla svarta, även kallad DLS eller LBD (little black dress) används av alla typer av kvinnor. Här av huvudkaraktärerna i Sex and the city.

Pin It on Pinterest

Share This