Mitt musikminne: Zacke

av | nov 27, 2016 | Mitt musikminne, ö

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis musikredaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

Vad alla kanske inte vet är att jag har producerat lika länge som jag har rappat. Jag kan inte säga att jag är lika bra på det förstnämnda som det sistnämnda och jag är väldigt väldigt långt ifrån Mördar-Anders som är min husproducent. Å andra sidan anser jag att han är en av Sveriges absolut bästa, och det är inget jag direkt aspirerar att bli.

Det har väldigt väldigt användbart genom åren, att förstå processen hjälper mig ofta i skrivandet och det har varit hjälpsamt eftersom jag kan tala samma ”språk” som producenten. Jag är övertygad om att det i slutändan hörs i musiken, om rappare och producent verkligen förstår varandra. Jag kan knappt ett enda ackord och jag kan inte spela något instrument så jag skulle säga att mina styrkor är det rytmiska, så som att klippa samplingar – skriva komp och trummor. Jag är också helt ok på att arrangera låtar. De flesta av mina favoritrappare har också bakgrund i produktionen så det måste ligga något i det. Kanye West, Anderson Paak, J Cole, Mos Def.

Jag började när jag var 15 år och till en början var beatsen helt och hållet uppbyggda av samplingar. Samplingarna fick jag från morsans gamla skivbackar med vinyler som jag hittade på vinden. Det gick även att köpa vinyler på Fyndhörnan (eller Finnhörnan som det hette i folkmun) i Luleå, däremot tog den äldre finska mannen såna överpriser så jag fick nöja mig med morsans skivbackar. Det var nog, det fanns mycket att gräva i.

När jag satt där och grävde så var det inte enbart grymma samplingar jag hittade utan jag märkte även hur jag hittade nya musikaliska intryck från andra genres. Jag blev där och då mer öppen för andra saker än enbart hiphop. Jag började lyssna på allt möjligt, även sånt som kanske inte var helt och hållet cool för en hård tonårig hiphoppare.

Min playlist är helt enkelt låtar som jag kommer ihåg att jag upptäckte i morsans skivback. Ingen hiphop med andra ord. Men jag tycker dem känns jävligt hiphop trots allt.

Pin It on Pinterest

Share This