Mitt musikminne: VALENCÉ

7 nov, 2021

VALENCÉ

VALENCÉ släppte i fredags EP:n Pieces och i dag gästar hon mitt musikminne där hon berättar om sin bakgrund och bandet Tiny Little Shoes.

Jag är VALENCÉ och det här är mitt musikminne.

Jag sitter på bäddsoffan i mitt rum i lägenheten på Valhallavägen. Året är 2012 och jag är 16 år gammal. Min nylonsträngade gitarr vilar på mitt knä och jag böjer mig fram för att skriva ner några textrader i ett block som ligger på mitt Ikea-soffbord. Jag sjunger tyst för mig själv, som jag alltid gör, då jag inte vill störa mamma som också vistas i lägenheten. Hon är ljudkänslig och har haft det mentalt tufft de senaste åren – eller egentligen så länge jag kan minnas, så jag vill inte vara till en börda.

När jag tänker efter har hon nog aldrig hört mig sjunga. Vi ska ha min första spelning, jag och mitt nya band Tiny Little Shoes, på Pet Sounds Bar i Stockholm. Hon är bjuden. Vi släpper en EP, vår första, som heter Valencé, vilket är mitt andranamn.

Jag känner mig ganska nervös inför spelningen, men samtidigt lugn. Musik har alltid varit en plats där jag kan försvinna iväg en stund och inte tänka på allt jag har runt omkring mig. Att ha en ensamstående mamma som är bipolär är inte alltid så lätt. Musiken betyder därför allt för mig. Det är min terapi och mitt sätt att kunna vara mig själv på, med mig själv.

Mitt nya band, Tiny Little Shoes, är bäst. Vi spelar musik på helgerna i ett hus i Sigtuna. Vi har sleepovers, lagar pasta med pesto och kollar på film på deras stora projektor. Det är en tillflyktsort för mig att vara där. Jag kan slappna av och inte ta livet på för stort allvar.

De som bor där är två bröder som har blivit min familj. Deras pappa är som den pappan jag aldrig haft, en musikpappa. De betyder allt. Det är alltid så frigörande att få vara där, inget behöver liksom vara perfekt. Det är instrument och konst överallt och de har allt man behöver för att spela in musik och repa. Det har även en hemmagjord musikstudio i deras garage.

Vårt bands ljudbild består av massa olika instrument. Fiol, nyckelharpa, gitarr, cello, kontrabas, elbas, trummor och sång. Musiken vi spelar är en blandning mellan singer/songwriter, jazz, soul och folk. Jag sjunger och spelar gitarr. Jag kan inte så mycket musikteori än, så jag försöker hänga med när alla andra är mycket bättre än mig.

”We all have flaws, I have too”. Jag skriver ner orden i mitt block och spelar några ackord på gitarren jag har i knät.
”Give me your thoughts so I can think clearly
Give me your heart so I can feel truly
Give me everything you’ve got, to me
Then maybe you can make me believe”

Jag sjunger tyst för mig själv i mitt rum och helt plötsligt är den klar. Kanske kan det bli en låt till det nya bandet?
Texten handlar om många saker. Bland annat om min första kille, som numera är mitt ex. Min pappa som bor i Grekland med sin andra familj.

Jag har egentligen inte så mycket kontakt med min grekiska pappa. Jag önskar ibland att saker och ting hade kunnat få vara enklare emotionellt. Det hade varit skönt, men jag är i alla fall glad över att jag har hittat en ny familj som jag kan spela musik med.

Det är 2021. Jag är 25 år gammal och i torsdags släppte jag min debut-EP som heter ’Pieces’. En EP som jag började spela in med mitt band Tiny Little Shoes, men som jag nu har släppt under mitt solo-projekt VALENCÉ feat. LIONMAN.

 

Fotograf:
Lina Westbergh

 

Pin It on Pinterest

Share This