Mitt Musikminne: Sofia Monroy

20 jun, 2021

Billie Marten

Sofia Monroy gästar i dag mitt musikminne hos oss på Popmani och berättar om låtar som framkallar en känsla av mening.

Det finns någonting i att åka bil och lyssna på radio, man får liksom längta efter att rätt låt, som kan ringa in ens sinnesstämning, ska slås på. En känsla av mening brukar överskölja mig när en sån låt väl kommer på, något typ av lugn. Det är inte jag som har valt låten, utan det är låten som har valt mig.

Jag kommer ihåg hur jag kunde sitta i bilen som liten och längta efter rätt låt. Oftast spelade pappa tjurigt sina hembrända skivor med mexikansk mariachi, men ibland lyckades jag tjata mig till att få lyssna på radio. Det finns ett tillfälle jag minns extra starkt, jag var väl typ sju bast, påväg någonstans och jag hade lyckats övertala pappa att slå på radion istället. Scissor Sisters låt I Don’t Feel Like Dancing hade precis släppts och ljudet av den strömmade ur högtalarna i bilen.

Det var första gången jag hörde den men den prickade rätt och jag blev träffad. Jag vet inte varför den gjorde det, men jag minns att det skulle gå länge innan jag skulle få höra den igen. Siri eller Shazam fanns absolut inte då, så jag fick nöja mig med att inte få reda på vad den hette eller vem det var som sjöng. Fortfarande upprymd över den lilla stund i extas jag hade fått.

Kanske några månader senare, jag minns inte riktigt när, låg jag och min bästa vän Linn på golvet efter skolan och lade pussel. Radion stod på ute i vardagsrummet och helt plötsligt hör jag hur låten som jag hade längtat efter i månader kommer på. Som jag vill minnas det kändes det som att både jag och Linn blev frälsta. Låten prickade rätt, igen.

Musiken talade ett annat språk och vi båda förstod det utan att behöva kommunicera i ord med varandra. Det var här någonstans jag insåg vilken makt musiken kan ha och vilken roll den kan spela. Den kan tilltala oss på sätt som ibland inte ens går att beskriva. Vi blir omringade av en främmande, men ändå så trygg atmosfär. Det var precis det jag och Linn fick uppleva den dagen tillsammans. Utan att säga ett ord förstod vi ändå varandra – det vi kände var något nytt och helt fantastiskt.

Jag har därför skapat en spellista som jag har fyllt med låtar som någon gång, på något sätt och på någon plats skapat samma oförklarliga och fantastiska känsla hos mig som jag och Linn upplevde tillsammans den dagen.

 

Pin It on Pinterest

Share This