Mitt musikminne: Ro-e

av | nov 15, 2020 | Artiklar, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis redaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

Det var en kompis, Carlos, som skickade mig en video, – “Du måste kolla det här”, hösten 2010, jag kollade, och klickade genast med den. Genom åren hade jag inkluderat en CocoRosie cover i mina spelningar, en låt jag älskade att sjunga medan jag spelade rytmen på min gitarr med tysta strängar. Senare bytte jag gitarren för trummor när jag började spela live med trummisar. Det var en kombination som jag älskade att göra, men här fanns det två artister vars hela musikaliska projekt byggde på just detta, trummor och röst. Det var Wildbirds & Peacedrums, duo från Göteborg. Jag tyckte det var vågat och fann deras låtar über intressanta.

Nästan två år senare, i början av 2012 spelade de på Sala Apollo, ikoniskt spelställe i Barcelona, det fanns knäppt 30 personer – “De är fortfarande inte så kända i Spanien”, tänkte jag. Det var ett episk gig. Tunga trummor och rå sång, groovy och extremt ärligt. Senare samma år bestämde jag mig för att flytta till Sverige av olika anledningar, för att fortsätta min musikbana här. Jag hade ett mål, att hitta den exakta medelpunkten mellan Wildbirds & Peacedrums musik och The Knifes sound, – “Jag behöver en trummis som Andreas och en elektronörd som Karin och Olof”.

I Januari 2013, Mariam the Believer (W&Ps sångerskan) lanserade sitt soloprojekt på Landet (Stockholm), jag gick dit. Efter giget pratade jag med Andreas, jag tackade för det fantastiska giget i Barcelona, jag sa att jag hade nyligen flyttat till Sverige för att “hitta en trummis som dig, har du nån trummis vän tillgänglig?”. Han hookade mig med Joel (Sir Was), och min svenska musikresa började. När Joel lämnade för att turnera med Junip skaffade jag Ableton och jag började experimentera själv med egna beats – så föddes Ro-E.

Jag har varit på flera konserter av W&P under åren, varje gång groovar jag hårt till hans trummor och Mariams rost träffar mig djupt. Jag har nyligen släppt mitt debutalbum “Allures”, som inkluderar låten “How About Maybe”, en låt som jag skrev för dessa sociala situationer “Är du sångerska? Sjung oss någonting!”, när det finns inte en gitarr på sikte. Låten skrevs för röst och handklappning, jag producerade en ny version med beats för albumet, och jag spelade den för första gången live med trummor med August Glännerstrand i en filmad session av “Allures” som ska släppas i november. August är en ung trummis som bor i Norge men är alltid redo att ta ett flygplan för ett musikaliskt äventyr. Detta speciella uppträdande av låten är en egen guilty pleasure och en hommage till ett band som haft stor påverkan på sättet som jag uppfattar musiken.

Hur min musik skulle ha låtit om jag inte hade flyttat till Sverige… det vet jag inte… men två svenska band fick mig att känna att musiken är något riktigt spännande och värt att sträva efter. Hursomhelst, jag hade nog säkert flyttat hit förr eller senare.

Pin It on Pinterest

Share This