Mitt musikminne: Mother Mink

av | mar 24, 2019 | Artiklar, Läsvärt, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis redaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

Minkarnas saxofonist och låtskrivare Johan Axelsson minns extasen då han för första gången råkade höra Dungens låt Stadsvandringar på radio. Svettig och dan trampade han iväg på cykeln till den lokala skivaffären för att köpa albumet med samma namn. Med skivan i sin ägo cyklade han hem med musiken på högsta volym i sin bärbara CD-spelare. Johan cyklade 3,5 mil den dagen och det var en av hans lyckligaste dagar. Livet blev aldrig mer sig likt. Vad gör en inte för musik som är kärlek vid första ögonkastet? Dungen har sen dess varit en stor inspirationskälla för Johan.

Sångaren och låtskrivaren Fanny Wistrand cyklade däremot inte lika långt. Hon reste istället till en festival vid namn Glastonbury Festival i England. Då hon trött, hungrig och lycklig satt på en lerig brassestol i publikhavet under Dolly Partons konsert kände hon ett slags meningen-med-livet-rus.

Då Fanny är kortare än många andra såg hon absolut ingenting oavsett om hon stod eller satt. Hon orkade heller inte ragga upp någon lång person med starka och stabila axlar att sitta på. Minksångerskan blickade ut över ett hav av leriga stövlar och hörde superstjärnans legendariska röst eka ut över fälten. Hon sjönk sakta ner i leran. Samtidigt spred sig en värme inombords. Lyckotårar smög sig ner längs kinden, rörd över gemenskapen och tanken på hur musik kan förena människor.

Efter glädjen kom även en sorglig tanke. Hon tänkte på alla kreativa vänner, musiker och artister som på olika sätt farit illa på grund av sitt konstnärskap men framförallt av den bransch som dom verkar i. Hon tänkte en stund på hur ont musiken och konsten kan göra. Sen hörde hon ett dundrande jubel och applåder som aldrig tog slut. Dolly Parton började sjunga på en av sina kändaste låtar och stämningen var magisk. Fannys dystra tankar skingrades till tonerna av hundratusentals sjungande röster. Hon blev peppad igen, reste sig ur leran och sjung med som aldrig förr.

Fotograf: Cecilia Tilli

Pin It on Pinterest

Share This