Mitt musikminne: Lova

av | aug 9, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis redaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

Jag har haft turen att få växa upp i en familj där musiken alltid har stått i centrum. Min pappa har en opera-bakgrund och har lärt mig allt jag kan och mamma är en trogen musikälskare. Så de har alltid vetat hur mycket det har inspirerat mig att kolla på andra artister live.

För ett par år sedan, när ska jag skulle fylla 17 år, började morgonen – precis som alltid – med presentöppning. Mina föräldrar gav mig denna dagen ett ihoprullat papper med en rosett på sig. Spänd och fundersam rullar jag ut pappret som visar sig vara en utskriven affisch på line-up’en för Way Out West 2015. Jag hoppar upp från sängen, överlycklig och kramar mina föräldrar. Det var mer än jag kunde hoppats på.

Dagen efter tog jag och pappa vårt pick och pack och satte oss på tåget ner mot Göteborg och bara timmar senare stod vi mitt på festivalområdet. Det var som om jag hade kommit till Narnia, allt var nytt, spännande och nästan lite overkligt. Jag hade aldrig varit på festival tidigare. Så iklädd den bästa outfiten jag kunde komma på, slitna jeans, boots, linne och en hatt – för det hade jag sett att man brukade ha på sig – ville 17 åriga jag vara precis som alla andra. Smälta rätt in och känna att jag var en del av WOW-bubblan.

På väg ner till Göteborg hade jag ivrigt gått igenom hela line-up’en och lyssnat sönder de artister som jag inte hade koll på sen innan. Jag skrev ner alla som jag tyckte va bra och började lägga upp en plan på vilka jag ville se, eftersom jag förstod att jag inte skulle ha tid att se allt. Jag visste att jag verkligen inte ville missa Florence + The Machine, en artist jag hade sett upp till och inspirerats av i flera år. Två dagar senare stod jag där, mitt i folkhavet och trots att jag inte såg så mycket, för att jag är ganska kort, så var det en av de bästa konserter jag någonsin har upplevt. Hela kroppen pulserade i takt med basen och Florence elektriska energi var omöjlig att missa.

Men festivalen tog inte slut där. Den skulle bara bli bättre och jag skulle upptäcka min nya idol – Lauryn Hill. Wow vilken brud. Det finns ingen annan artist som har tagit mig med storm så som hon gjorde. Hennes kreativitet, hennes röst och hennes budskap är något som har inspirerat mig sen dess.

Ivrig och hög på musiken fortsatte jag springa runt på festivalområdet, gick från den ena konserten till den andra. Pappa var inte lika ivrig till att se just ALLT, så han satt mycket i öl-området och lät mig göra min grej. Jag kände mig stor, vuxen. Lilla jag, själv på ett stort festivalområde. Men jag kände mig inte rädd eller ensam för att vi i publikhavet hade något gemensamt, kärleken för musik. Det var som en stor familj som jag passade rätt in i.

Som det perfekta avslutet på en perfekt första festivalupplevelse intog First Aid Kit scenen. Alla var där och sjöng med till varenda ord. Det var en gemenskap som jag inte hade känt av tidigare och det var något som var så himla fint och folkligt med att avsluta festivalen med en svensk akt. Systrarna var fantastiska som vanligt men det som gjorde det hela något alldeles extra var mängden regn som slog ner på backen. Jag tror aldrig jag har upplevt så mycket regn i hela mitt liv. Till en början försökte jag skydda mig från det med olika former av regnponchos och regnkläder, men det var ingen idé. Allt rann rakt igenom ända in till underkläderna och tillslut var det bara att embracea regnet och känna varje droppe slå på huden. Så där står jag och pappa, dyngsura men fyllda av eufori. Scenljuset reflekterar sig i regndropparna och skapar ett ljus så som det blir när ljuset slår mot en discokula, och under discoregnet börjar introt till ”Emmylou” spelas, en av mina absolut favoritlåtar. DET är ett musikminne jag aldrig kommer att glömma.

 

Pin It on Pinterest

Share This