Mitt musikminne: Jimmy Smash

av | feb 14, 2021 | Artiklar, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis redaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

Vi har två helt olika musikaliska uppväxter, där Håvard har vuxit upp med Trash Metal och Mikkel omgiven av jazz samt klassisk musik. Det första markanta musikminnet som vi gemensamt har är nog Vanguard Music Festival i Köpenhamn. Vi var så lyckliga över att resan till El Söndermarken två somrar i rad åren 2014 och 2015.

På festivalen fick vi se artister, eller rättare sagt hjältar såsom The Roots, The Pharcyde, DJ Premier, Roy Ayers, Jay Electronica och The Sugarhill Gang i en park. Det var 30 grader varmt, solen låg stadigt över himlen och en tuborg kostade 30 kronor. Vilket är väldigt billigt för en norrman hehe.

Det hela blev som ett slags musikalisk uppvaknande för oss. Vi hade rest ett helt gäng personer, men ingen hade nog större lycka i ögonen än oss två när musiken drog igång.

När The Roots gick upp på scenen blev vi som lyriska som två hardcore tonårsfans. Vi hade kämpat oss fram till scenkanten, något vi i normala fall aldrig gör och fick se Questlove från första parkett. Något som var extra speciellt var att se när Mos Def (Yasiin Bey) som stod helt chill bredvid scenen och åt en macka, för att senare bara gå ut och bränna av några “Bars”. En händelse som verkade fullständigt improviserad. Detta är något som tveklöst kickade igång något inom oss.

Ett annat betydande minne för Jimmy Smash som duo var egentligen en helt vanlig lördagskväll året 2017. Jimmy Smash startade ju mest som en kul grej och den kvällen i fråga fick vi för oss idéen att släpa fram en gammal bastrumma och en virveltrumma. Det bara flög ut idéer och vi minns att vi kallade en av låtarna How High I Fly. Det är lite kul att tänka på. Hur en av låtarna från den första kvällen verkligen fastnade och även blev en del av vår första EP. Det ger oss en liten påminnelse om hur en kväll med gemenskap helt utan riktlinjer eller målsättningar kan forma framtiden så pass mycket.

Fotograf::
Peder Graham Guttormsen

Pin It on Pinterest

Share This