Mitt musikminne: Jeff Elliot

av | jan 24, 2021 | Artiklar, Läsvärt, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis redaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

Året var 2004. Jag var 18 år och bodde hemma hos mina föräldrar. Jag hade gått igenom några olika faser i mitt musiklyssnande under livet. När jag var 10 år och lyssnade på Robyn på repeat, När jag var 12 år och tapetserade rummet med Backstreet Boys (vilket jag i efterhand förstår var ett väldigt överkompenserat sätt att försöka rymma från mina aningar om att jag inte var hetero). Hiphop-fasen när jag var 15-16 och stod och rappade på mitt rum till instrumentala beats av Eminem, Nas och DMX. Men alla dessa musikfaser kom och gick inom 1-2 år.

Året var 2004 och jag fick en bland-CD av en nära vän. Det var en CD som innehöll låtar som kom att inspirera mitt musiklyssnande och mitt uttryck som låtskrivare ända fram till idag. Det var låtar och musikstilar som inte tidigare hade hittat sin väg ut till mig i stockholmsförorten Täby. Det var artister som José Gonzáles, The Tiny och Damien Rice. Men den låt som jag minns mest tydligt från denna skiva är Homesick med Kings of Convenience. Jag kunde inte annat än att hålla med Erlend och Eirik när dem sjöng textraden ”I can’t stop listening to the sound, of two soft voices blended in perfection. From the reels of this record that I found”.

Att lyssna till introt av den låten gör något speciellt med mig än idag. Det är svårt att förklara hur mycket det betydde för mig att upptäcka denna, för mig helt nya musik. När jag lyssnade på låtarna på CD:n så kändes det lite som att jag hörde riktig musik för första gången i mitt liv. Det var som att upptäcka en helt ny värld. Det var som att dörren till mitt ungdomsrum öppnades på glänt och att jag kunde se att det utanför väntade ett liv som var helt annorlunda från det som jag än så länge upplevt.

//Jessica Klingsell, Jeff Elliot

Fotograf:
Elin Berge

Pin It on Pinterest

Share This