Mitt musikminne: Hana Oceans

av | mar 14, 2021 | Artiklar, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis redaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

Död och suspirium

De västgötska skogarna swishar forbi utanför fönstret. Landsvägen leder framåt men i bilen blickar vi bakåt till bröllopet vi precis lämnat. Vad vackert det är när människor väljer varandra konstaterar vi. Det är ungefär så djupt samtalet blir. Bilen består av ansikten som alla är nya för mig. Alla är djupt musikintresserade och låten som spelas upp är mitt val. Pianot till låten Suspirium fyller hela bilen. Thom Yorkes röst saktar ner tiden, men bara tillräckligt mycket för att jag ska uppfatta att vi är på väg att göra en livsfarlig omkörning. Jag tänker att föraren kommer inse faran och ändra sig. Men han tar sats och djuret i mig tar över min kropp och skriker högt ‘Nej’!. Förmaningen är till ingen nytta, vi kör i över 120km/h på väg mot en frontalkrock med en husbil. Trots att allt går så snabbt, går allt så långsamt, tiden upphör. Suspirium sätter ton på mina tankar, mina få sista tankar. Känner ingenting, bara en förvåning över att livet kan ta slut så fort, så oväntat. Jag kan se vart och vartenda träd utanför fönstret.

Plötsligt ökar tempot i låten igen, föraren kastar bilen i en hastig sväng åt sidan som väjer oss från att krocka. Åter igen swishar skogen förbi utanför fönstret men ingen säger ett ord. Arpeggiot i susperium sitter som en ram runt den tryckande tystnaden. Jag undrar om det bara var jag som hade denna upplevelse, eller hände det som hände mig även de andra i bilen? Tystanden bär svaret. När vi är framme vid destinationen skiljs vi alla åt i artighet men med ett allvar som inte går att måla över, döden.

Jag tänker mycket och ofta på döden, inget liv utan död, ingen död utan liv. Det känns som att ju mer jag öppnar mig för döden, ju mer öppnar jag mig för livet. Varje stund består av död och pånyttfödelse. Känslor kommer och går, tankar kommer och går, årstider kommer och går, relationer kommer och går. Jag försöker tillåta mig själv i den döende fasen så att jag kan jag tillåta mig själv i den levande fasen.

Min musiklista för ‘Mitt musikminne’ består av låtar som hjälper min kropp att processa den eviga spiralen av död och pånyttfödelse och alla känslor som får plats i den processen. Må det vara tårar och sorg, skratt och extas, ilska och eld eller den stilla tomheten.

Fotograf:
Fabian Rosenberg

Pin It on Pinterest

Share This