Mitt musikminne: Anna & the Sea

av | feb 4, 2018 | Artiklar, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis redaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

Några av mina starkaste musikminnen är förknippade med tider och platser i mitt liv där jag testade saker för första gången. Som den allra första fyllan på rapsfältet när jag och min kompis lyssnade på Suede och tittade upp mot stjärnorna som snurrade.

Jag minns när jag började prenumerera på musikmagasinet Pop. Deras lathund över de hundra bästa låtarna var alltid med mig som en trygg guide när jag tog buss 611 in till Linköping och köpte LP-skivor. Väl hemma låg jag på soffan och kedjerökte och lyssnade till Velvet Underground och drömde mig bort från Söräng.

När studiebidraget gick till kaffe, skivor och Benson & Hedges hade jag sällan pengar över till annat. Jag fick trycka egna t-shirts för hand med textilfärg och minns hur fult och snett det blev. Modsmärket hamnade inte i mitten och loggan för Blur blev, ja precis, helt blurrigt på ena bröstet för färgen sprack när jag satte på mig tröjan. Den fick hänga på väggen.

Jag minns att jag var olyckligt kär i en kille som var mods, och som gav mig en pin som suttit på hans parkas. Känslan var som att få en svettig handduk av en idol. Jag minns hur lycklig jag var när jag kom hem till honom och att vi lyssnade på Rolling Stones. Och hur besviken jag blev när han visade mig sitt gästrum där jag skulle sova. Nästa morgon gick jag ner till köket, där han satt och åt rostat bröd, och frågade om jag fick låna telefonen för att be min bror hämta mig.

Jag minns hur pinsamt allt var. Och hur svårt det var att bo på landet och ta sig in till stan bara för att ta en fika. Hur ofta jag fick be om skjuts, vänta i timmar på bussen eller lifta med brevbäraren för att ta mig till skolan. Hur en taxi vägrade köra mig hem för att det var för mycket snö på vägarna en sen lördagsnatt. Jag minns att jag alltid kom för sent till alla fester och hur jag fick svepa en flaska billigt vin för att sedan spy upp allt en timme senare – rakt på två finklädda killar i entrén på klubben – och att jag inte kunde dricka vin igen på flera år. Och att jag fick låna telefonen i personalrummet för att be min bror hämta mig. Igen.

Jag minns också jukeboxen hemma som var fullmatad med repiga soul, pop och surf-singlar från 60-talet som mina föräldrar brukade lyssna på. På något mystiskt sätt hade den från Belgien hittat hem till mina föräldrar. Det gjorde ont i fingrarna varje gång man tjuvkopplade den eftersom vi inte hade några belgiska mynt. Men det fanns ett knep, och det var att knäppa till en liten spärr inuti den, och då kunde du spela tre låtar. Sen var det dags igen att öppna det tunga locket och jag kan fortfarande känna lukten av gammal inrökt möbel blandat med dammig elektronik. Och jag minns hur mycket ångest jag haft efter att ha sålt alla mina vinylskivor några år senare.

Här är några låtar som påminner mig om de platser och den tiden där jag växte upp och som inspirerade mig till min kommande EP Söräng.

Pin It on Pinterest

Share This