Laura Dern i Enlightened. Foto: Lacy Terrell

Laura Dern i Enlightened. Foto: Lacy Terrell

Jag är lite av en nörd när det kommer till tv-serier och tittar gärna tillsammans med min sambo. Men. När jag är helt ensam hemma och kan koppla av framför TV:n tittar jag gärna på serier där huvudrollen arbetar på kontor. Ja, ni läste rätt. Varifrån denna fascination kommer har jag ingen aning om. Kanske har det att göra med viljan av att ha en fast punkt, ett jobb och kollegor att gå till varje dag. Då letar jag mig automatiskt fram till serier som liknar mer ett vanligt ”nio till fem”- liv. En av dessa är serien Enlightened. 

Serien handlar om huvudpersonen Amy (Laura Dern) som efter ett sammanbrott på jobbet får sparken och ger sig iväg för att finna sig själv och meningen med livet på ett rehabcenter. Efter en tids återhämtning kommer Amy tillbaka till jobbet där hon får en lägre position hos de så kallade ”missanpassade” på källarplan, vilket inte ingick i hennes planer. Inte nog med det har hon inte råd med ett eget boende utan flyttar in hos sin mamma som bara gnäller över hennes dotters dåliga val.

Till en början kommer hon nedstämd till jobbet som är i ett kontorslandskap utan fönster och försöker hela tiden hitta ett annat arbete. Med en lite övertänd chef och den ena kollegan mer udda än den andra hittar Amy dock ett ”flow” i jobbet och en stark vänskap till kollegan Tyler, men upptäcker senare mörka hemligheter om företagets etik och moral.

Bästa med serien: Känslan den frambringar om att ingenting är omöjligt.

Sämsta med den: Inte alltid de bästa skådespelarinsatserna…

Hur många säsonger finns att se: Enlightened finns i två säsonger. Serien sändes mellan 2011 och 2013.

Pin It on Pinterest

Share This