Foto: Showtime

Foto: Showtime

Det är USA i slutet av 50-talet och Dr. Willias Masters (Michael Sheen) vill undersöka något så kontroversiellt och tabubelagt som sex. Efter att ifrågasatt varför kvinnor fejkar orgasmer vill Masters, ur ett vetenskapligt perspektiv, veta vad som sker i kroppen när man har sex. Masters arbetar på en fertilitetsklinik och har själv en fru (Catlin Fitzgerald) som längtar efter barn men har efter långvarigt försökande ännu inte blivit gravid. Fru Masters makes kliniska och sakliga syn på samlivet underlättare inte heller problemen i äktenskapet. 

Trots motstånd från övre instanser att fortsätta sin studie väljer Masters att fortskrida sitt arbete och anställer den rättframma och inte helt oblyga sekreteraren Virginia Johnson (Lizzy Chaplan) som sin assistent. Virginia visar dock prov på att komma mer till användning i arbetet än vad Masters först hoppats på. Johnson tycker själv att sex utan några åtagande är att föredra när man är en frånskild tvåbarnsmor som hon själv. Hon inleder en sexuell relation med en av de andra unga läkarna på kliniken, Ethan Hass (Nicholas D’Agosto), som dock är ute efter mer än bara kul strul och fastnar i svartsjukans hårda grepp.

Johnson som bestämmer sig för allt lära sig allt om människokroppen viger dag som kväll på kliniken åt Masters studie. Genom kvicktänkta samtal och utpressningar lyckas Johnson dessutom få ihop ett par volontärer till studierna som bland annat innefattar en vibrerande stav med kamera i. Genom elektroder registreras kroppens data när de frivilliga ”försökskaninerna” har sex. Johnson och Masters följer studierna med fokus samtidigt som Masters beklagar sig över att försökspersonerna påverkas för mycket av Johnsons samtal med dem innan samlaget. Hans förslag om att han och Johnson ska prova studien på sig själva, tillsammans, är kanske mer än vad Johnson kan hantera?

Master of sex ger tittaren en inblick i historien och den sexuella revolutionen, men även kampen mellan könen och de då utpräglade könsrollerna. Det är klart svårt att till en början undvika referenserna och de tydliga liknelserna till Mad Men (AMC) men förutom det har Masters of sex en tydligen behållning i sitt skådespel. Sheen, som även är med och producerar, gör en övertygande roll som lysten vetenskapsman men samtidigt reserverad make. Även Lizzy Chaplan, som tidigare även har synts i serien True Blood (HBO), lyckas fånga en själmedveten och kaxig ung tjej vars största kamp är att leva i en tid då kvinnor varken verkar njuta av sex eller ha en karriär.

Självklart är det svårt att säga att fördomarna kring att Showtime och HBO Nordic än en gång levererar en serie med mycket sex och nakna bakdelar (ordet sex finns ju dessutom med i titeln) inte känns befogade. Men trots vackra kroppar som älskar på en brits i ett laboratorium väcker ändå serien en djupare berättelse. Viljan i att kunna hjälpa människan och göra revolution i vetenskapen gör Masters of sex till en slags speldokumentär där viljan är större än lusten. Orgasmerna må vara fejkade men skådespelet och berättandet är klart trovärdigt. Master of sex lämnar även ett sug efter att veta hur karaktärerna och relationerna kommer utvecklas och/eller förgås. Kommer Johnsson att vilja låta studien bli både professionell och personlig? Blir det vetenskapsmännen själva som ska testa hur de mästrar sina lustar?