rhinestone

När julmaten ska smältas och alla julklappar är utdelade och öppnade kommer en våg av vemod skölja över de flesta av oss. Ty frukta inte utan samla släkten och titta på den makalöst horribla musikalkomedin med ingen mindre än självaste Rambo i en av huvudrollerna. Om ni inte skrattar kommer ni att förfasas och därefter skratta.

1984 tackade Sylvester Stallone nej till huvudrollen i Snuten i Hollywood. Istället valde han att spela den charmige och oansvarige taxichuffören Nick mot countrydrottningen Dolly Parton i Bob Clarks Rhinestone. Nick blir offer för en vadslagning mellan den talangfulla sångerskan Jake (Dolly Parton) och hennes manager Freddie (Ron Leibman). Den slemmige Freddie som länge suktat efter Jakes minst sagt yppiga ”behag” ser sin chans att äntligen få henne i säng genom att anta ett vad. Jake ska på en kort tid försöka bevisa att hon kan få vem som helst att gå hem hos publiken på klubben hon spelar. Länge har amatör efter amatör blivit utbuade men Jake hävdar att hennes expertis kan få vem som helst att bli stjärna över natt. Just denna natt är det Nick som, enligt honom själv, distraheras av Jakes former och därför kvaddar taxibilen framför näsan på Jake och Freddie. Därefter är historien redan bäddad för både kärlek och tragedi och med tragedi menar jag Stallones sång.

Stereotyperna avlöser varandra i en evig ström. Från den religiösa pastaätande italienska familjen och fotogalna asiater till den amerikanska landsbygden med verandor, banjos och krogslagsmål och den kurviga blondinen som förför alla män (förutom sin far) som tittar på henne. Bara Sylvester Stallones totala tondövhet är värt att både lyssna och beskåda. Dolly Parton är Dolly Parton och allt vad det innebär, peruker, lösnaglar, lösögonfransar och byst med stort B. Filmens slut skrivs på din näsa innan första fem minuterna har passerat och även om detta är totalt utbuat så är det trots allt högst underhållande.

 

Bäst: Sylvester Stallone

Sämst: Sylvester Stallone

Om du har sett: Den ofrivillige golfaren och Hur man blir av med en kille på 10 dagar

Pin It on Pinterest

Share This