elves-1989--01

Att låta två ytterligheter mötas kan ibland bli ett fantastiskt möte men det kan också slå ut varandra med dunder och brak. Likt två magneter som vägrar att attrahera varandra finns det heller inget som kan fastna. Något annat som dock motvilligt fastnar i filmbanken är när ytterligheterna jul och skräck slängs ner i den bottenlösa grytan av B-film för att kokas ihop till en absolut smaklös sörja. Och den kletigaste, mest färglösa och vidrigaste av alla överkokta julskräckisar hittar man i budgetfilmen från 1989 Eleves.

Julen närmar sig och Kirsten och hennes två väninnor är som tonåringar är ”mest”, olydiga, trotsiga och fulla av hormoner. De bestämmer sig för att smyga ut i skogen och berätta spökhistorier. Vad de inte vet är att de samtidigt väcker liv i den groteska vätten under marken. Den lille tomten har en plan om att göra Kirsten gravid eftersom att det då kommer att produceras en perfekt avkomma. Kirsten är nämligen själv resultat av sin morfars experiment när han som före detta nazist gjorde Kirstens mamma med barn för att få fram den fulländade jungfrun. Avkommorna från en människa och vätte tros bli de ultimata soldaterna som sedan kan ta över värden.

På varuhuset där Kirsten jobbar blir den alkoholiserade och tidigare detektiven Mike anställd som jultomte. Det blir även han som senare skyddar Kirsten och hennes lillebror mot nazister och vättar. Kirsten och hennes vänner bestämmer sig för att spendera en natt i varuhuset och bjuda in sina pojkvänner. Dock ändras planerna för kärleksmys till blodbad.

Förutom en total skräckupplevelse av nostalgi finns det inte mycket som övertygar mig när det gäller specialeffekter. Detta är, med handen på hjärtat, det sämsta jag har sett och helt klart värt att se. Den innehåller nämligen allt. Tonåringar, vättar, nazister, dysfunktionella familjer, alkoholiserade detektiver, magiska stenar och juldekorationer.

 

Bäst: Tröjan med Turtels-motiv som Kirstens lillebror har på sig

Sämst: Vättens hand

Om du tidigare har sett: Alla som har haft bisarra mardrömmar vet vad jag pratar om

 

Pin It on Pinterest

Share This