call2

Foto: zombiesaremagic.blogspot.com
Titel: The Call of Cthulhu Premiär: 2005 Regi: Andrew Leman Medverkande: Matt Foyer, John Bolen, Ralph Lucas, Chad Fifer, Susan Zucker

Medan en man organiserar bland sin avlidne farbrors tillhörigheter kommer han över en del dokument med ledtrådar som menar på att det finns något ominöst som lurar under havet, något som väntar på att stjärnorna ska stå rätt på himlavalvet så att denne kan sprida skräck och förödelse över mänskligheten. Mannen möter en konstnär som påverkas av konstiga drömmar och en polisman upptäcker att det finns en kult som dyrkar den ”Store Cthulhu”…

The Call of Cthulhu, som är Andrew Lemans regidebut, är en amerikansk stumfilm från 2005 och – som titeln kanske avslöjar – bygger på H.P. Lovecrafts berättelse Cthulhu från 1928. Detta är den första filmatiseringen av berättelsen. Med en blandning av modern och äldre teknik har de fått till känslan av att filmen verkligen är från 1920-talet, så som en film om Cthulhu bör ses.

Detta är ju den ultimata filmen för Lovecraft-älskare, men den är också perfekt för den som inte orkar läsa boken eller vill ha en snabb introduktion till författarens bisarra, skräckfyllda universum. The Call of Cthulhu ser verkligen ut att vara från den tidsepok som de siktat på, trots att man blir lite fundersam till och från.

Det är ingen lång film på sina 47 minuter, men den lyckas verkligen att underhålla från början till slut. Ett måste för alla skräckfantaster!

Bäst: Mötet med kulten. Det är faktiskt lite obehagligt.

Sämst: Den enorma bristen på kvinnor. Visst ska filmen osa 1920-tal, men man kan man väl tänja lite på gränserna?

Se även: Dr. Caligaris Kabinett, såklart.

Bechdeltestet: Filmen klarar inte testet, på någon punkt.

Pin It on Pinterest

Share This