Makeout Point: ”Alla ställen är väl en makeout point om en hånglar där”

av | dec 19, 2016 | Intervjuer

Makeout Point är bandet som grundades i en dimma av fyrverkerier och champagne på nattklubben cyklopen under nyårsnatten för snart ett år sedan. Det verkar vara en väldigt bra grund att stå på för sedan dess har bandet gått från klarhet till klarhet. Popmani har träffade detta musikaliska pro-hångel-band lagom till deras 1-års jubileum för att få reda på lite mer om bandets bakgrund, deras sound, mangaserier och hur det är att vara just ett ”5 piece violent indie band”.

Eftersom ni är relativt nya finns det inte så mycket om er än på internet, kan inte ni berätta lite om er själva?
Shiva: – Ja, var ska vi börja? Vad finns det att berätta?

Varför startade ni?
Shiva: – Vi började för att vi alla har hållit på med musik tidigare och ville gärna starta ett koncept som skulle handla mer om indiepop, men sedan har det ju formats lite åt ett annat håll men i början var tanken att göra något poppigt och dansvänligt. Sedan kändes det kul att göra något på engelska, alla vi har bara spelat på svenska tidigare. Det började där men som med allt annat formas ju saker med tiden.

Kände ni varandra innan?
Andreas: – Ja det gjorde vi. Eller nästan alla kände varandra på olika sätt från rätt långt tillbaka. Jag hade inte träffat Alma än då.

Hur kom ni på att just ni skulle starta ett band?
Simon: – Det var mitt fel. Nej men förra vintern hade jag kommit på ett gäng låtar och var väldigt sugen på att starta ett shoegaze-band.

Shiva: – Det måste varit för nästan exakt ett år sedan, förra nyåret.

Simon: – Ja, det var förra nyåret på cyklopen som jag först grabbade tag i Andreas som jag inte träffat på superläge och frågade om han ville vara med i mitt nya band, sedan var Theo där och han ville också var med, sedan ville vi gärna att Shiva skulle vara med men hon ville inte vara ensam tjej utan ville gärna ha med Alma med.

Shiva: – Ja, jag hatar snubbar, haha nej. Men det blir oftast en annan dynamik när en är ensam tjej med bara killar, men det var inte bara därför jag ville ha med Alma hon är också extremt begåvad och kändes väldigt självklar.

Tycker alla i bandet om musiken ni skapar?
Andreas: – Ja, det gör vi. Musiken vi skapar var redan från början en rätt organisk process, vi började jamma med några låtar vi hade att utgå ifrån. Vi testade oss fram och det blev som det blev. Det är väl ett resultat av att vi är rätt olika med och kommer från olika musikaliska bakgrunder.

Simon: – Det har fått växa fram och vi har gett varandra utrymme att få göra det en tycker om. Oftast när vi gör en ny låt kan det vara att någon presenterar en grund, en text eller melodi och sen lägger alla in det en tycker passar bra. Slutresultatet blir alltid annorlunda och alla får utrymme att lägga in sin grej.

Var kommer er inspiration ifrån?
Simon: – Det är svårt, jag känner att det mesta jag skapar kommer från tv-spel och mangaserier! Det är så himla bra stories i manga så det finns mycket material att hämta där.

Andreas: – Jag visste inte om det här?

(Shiva och Simon börjar diskutera ett ”gulligt” spel …)

Andreas: – Jag tycker att det finns en tematik ändå som berör tonårstid och ungdomstid och hela det där, jag antar att mycket kommer därifrån med. Sedan vet jag inte om det handlar om att göra upp med det själv eller om det bara är en givande utgångspunkt att utgå ifrån. Det finns verkligen mycket känslor där som en kan undersöka, vända och vrida på.

60A5207

Simon: – Ja, jag tänker ofta att jag vill att vårt band ska vara det som borde funnits när jag var 17.

Hur är det att vara så många i ett band? Tar allting mycket längre tid för att alla måste komma överens?
Simon: – Vi respekterar varandra rätt bra så det går snarare väldigt fort när vi skriver låtar.

Theo: – Vi har väl haft något bråk här och där men det har vi löst rätt fort. Oftast beror sådant ju på missförstånd.

Andreas: – Ibland är det lite musikaliska meningsskiljaktigheter med.

Känner ni att ni hittat ert sound?
Simon: – Vi blev recenserade av en skotsk blogg och då hade vi beskrivit soundet som ”violent indie pop” och då började de kalla vår musik för indie violence. Det kände vi var väldigt passande. Det är supersvårt det här med vilken genre en är eller hur en ska beskriva ens musik hur det låter.

Andreas: – Jag tror också att hur vi låter kommer rätt naturligt, att de inte är ett sound som vi hela tiden måste förhålla oss till utan det mest bara blir så, vilka vi är, hur vi spelar och hur vi sjunger.

Vad har ni för framtidsplaner för bandet?
Shiva: – 2017, det är året vi ska rocka, haha.

60A5193

Andreas: – Ja, vi har ju spelat in material så förhoppningsvis kommer en fullängdare nästa år, och kanske ett par singlar. Sedan vill vi fortsätta vara ute och spela, gärna åka utomlands. Vi har fått väldigt bra respons från Storbritannien så det hoppas vi på. Att åka dit och lira.

Varför heter ni Makeout Point?
Shiva: – Vi hette faktiskt inte det i början, då hette vi Audreys secret diary. För att, jag vet inte varför egentligen men det lät bra. Men sen sa Björn, han som spelar in att det var för långt för han kom aldrig ihåg vad vi hette.

Simon: – Han ville skryta om oss med sina kompisar men kunde aldrig komma på vilka han skulle skryta om, något med secret.

Andreas: – Vi satt och spånade jättelänge och hade en lista med hur många namn som helst. Men sen kom Alma på det här och det klingade rätt. Dels för att det är en härligt lökig high school film referens som alla fattar, alla får samma bild.

Ni tycker om att hångla?
Alla: – Ja, det är klart.

Har ni några bra makeout points i Stockholm?
Simon: – Alltså nej, egentligen inte. Vi måste verkligen hitta det. Vi har fotats en gång på en bra makeout point, skinnarviksberget men det kanske är för klyschigt och vanligt.

Theo: – Alla ställen är väl en makeout point om en hånglar där?

Simon: – Jag tycker att en bra makeout point helst ska vara en plats med utsikt över hela staden, så ska en sitta där i en nedcabbad bil och killen ska helst åka ut i kriget imorgon. Då är det på riktigt.

 

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Fotograf: Beata Cervin

Pin It on Pinterest

Share This