Kan förvaring vara något annat än förvaring? Den frågan ställer sig utställningskonceptet Made and Merged som bett fem oetablerade designer tänka utanför lådan och tolka sina tankar kring förvaring.

Under temat ”In Charge” lanserades i onsdags fem typer av innovativ förvaring på HTL på Kungsgatan. Bakom projektet står föreställningen att vad, hur och varför man förvarar blir allt mer monotont i dagens samhälle. Förvaring associeras ofta med nödvändighet, massproduktion och BILLY-bokhyllor. Som temanamnet antyder innebär förvaring för många ett skåp eller en låda med uppgift att ansvara för någonting av större värde. En föreställning som jag efter en kort stund är beredd att släppa.

Smyckesdesign, möbeldesign och arkitektur är några av de fält inom vilka formgivarna har sin bakgrund. Att de har olika utgångspunkter syns tydligt i resultaten. Designduon Studio BAAG kombinerar minimalism och kreativitet i ett klassiskt skåp, Torun Tigerschiöld skapar en arkitektonisk och detaljerad flyttlåda medan Saina Barazande visar en icke-förvaring; ett ihåligt skåp som saknar funktion och mening. Tillsammans kompletterar perspektiven varandra och ifrågasätter de olika syften som förvaring kan fylla; att vara praktiskt, dekorativt eller emotionellt värdefullt. Flera av formgivarna har jobbat med ytans texturer och suddat ut gränsen mellan utsida och insida genom att ge betraktaren en viss insyn till de föremål de skyddar.

”In Charge” är den andra utställningen som hålls av Made and Merged vars mål är att lyfta ny design och talangfulla designers. Konceptet är relativt nytt och introducerades på Stockholm Design Week tidigare i år som ett alternativ till Älvsjömässan. Produkterna som visas i “In Charge” är speciellt framtagna efter temat, dekorerade med formgivarnas privata föremål och stylade av Annika Kampmann.

De medverkande formgivarna är Paulina Alstorp, Saina Barazande, Straight, Studio BAAG och Torun Tigerschiöld.