LYSSNAT – VECKA 52

av | dec 25, 2020 | Artiklar, Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

The Neighbourhood

Som en förlängning på deluxe-versionen av albumet Chip Chrome & The Mono-Tones har nu det amerikanska indierock-bandet The Neighbourhood släppt en musikvideo till låten Stargazing. I videon får vi följa sångaren Jesse Rutherford’s pånyttfödda, silverklädda alter-ego Chip Chrome väg till toppen, genom att knacka dörr hos stjärnor som Jaden Smith, Mac DeMarco och Lana Del Rey. Låten Stargazing är en pådrivande, färgsprakande historia, som gjord för att spelas på högsta volym när en bränner genom storstadsnatten.

 

Porridge Radio

Trots att jag tillhör den skara som tycker att julen är en idyllisk och magisk tid på året, blir jag trött på att lyssna på samma gamla ”Absolute Christmas Hits” år efter år. Därför värmdes mitt julvurmande hjärta när Porridge Radio släppte den ångestladdade låten The Last Time I Saw You (O Christmas), lagom till tredje advent. Brittiska bandet beskriver låten som: ”Det är en låt om att ha en eländig tid varje jul och om de cykler av hjärtesorg och depression som ständigt upprepar sig”. Inte direkt den påklistrade feel-good känsla en så desperat vill åt vid den här tiden på året – men ack så befriande.

The Cool Greenhouse

Som en uppföljning till det självbetitlade debutalbum The Cool Greenhouse släppte bandet  singeln The End Of The World tidigare i december. En kaotisk, apokalyptisk och snudd på komisk låt som med en stor dos cynism sammanfattar den maktlöshet och likgiltighet en kan känna inför mänsklighetens öde: ”Think we might all have a ticket to the end of the world”. Låten framförs med en slags isigt cool frustration och den rappa lyriken talas snarare än sjungs över eggande trummor och förvrängda gitarrer.

AJJ

Folk-punk bandet AJJ visade att de fortfarande håller måttet när de tidigare i år släppte albumet Good Luck Everybody. Nu har AJJ även släppt låtarna Horsehair Vase och You Swan, Go On. Den sistnämnda är en mer än värdig tolkning av Mount Eerie’s låt från 2008. Låtarnas ursprung är en live-spelning från augusti och har sedan dess legat tillgängliga för Patreon-exklusive medlemmar, men har nu officiellt släppts till allmänhetens (och min) stora förtjusning. Det är nyckfullt, sötsurt och allt vad den klassiska AJJ-andan betyder.

 

Steve Lacy

Steve Lacy’s senaste släpp, The Lo-fis’ är ett hopkok av det nutida och det förflutna, det senare i form av tidiga demos skapade under Steve Lacy’s tonår. Låtarna på albumet har inte tydliga början- och slutmarkörer utan flyter snarare in i varandra till ett enda lättsmält musikaliskt verk. Lacy rör sig sömlöst mellan högt och lågt, mjukt och hårt, med det hemsnickrade lo-fi-soundet ständigt närvarande. Albumet blir på ett sätt intimt, och det känns som att bli inbjuden till en privat sfär i form av Lacy’s gamla tonårsrum.

Författare:
Alva Bergland, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This