LYSSNAT – VECKA 45

12 nov, 2021

I veckans lyssnat tipsar Saskia Rubensson om ny musik från Jenny Hval, Rejjie Snow, Aimee Mann, Shilpa Riley och Nilüfer Yanya.

Jenny Hval

Norska avantgarde-artisten Jenny Hval delar med sig av nya singeln Jupiter: en nästan åtta minuter lång resa som Jenny Hval själv har beskrivit som en postapokalyptisk road trip. Och en vacker road trip är det. I en bädd av mjuka syntar sjunger Jenny Hval poetiskt och drömskt om det egna jaget och kosmos: “I should relate somehow/I am an abandoned project/But also a creature/Crisp and clear like the desert.”

Rejjie Snow

Dublin-sonen och rapparen Alexander Anyaegbunam, med artistnamnet Rejjie Snow, har släppt singeln Arigato. Rejjie Snow har en förmåga som få att skapa ett flow, men i Arigato kan lyssnaren aldrig bli alltför bekväm; under singelns fem minuter byter han form ett antal gånger och liksom kräver lyssnarens uppmärksamhet. Fängslande är det när Rejjie Snow svävar mellan jazz och mjuka synthar med ett sample av The Vocies of East Harlems Giving Love.

Aimee Mann

Aimee Manns nya album Queens of the Summer Hotel är ett album inspirerad av boken som blev filmatiserad till kultfilmen Girl Interrupted, där Winona Ryder och Angelina Jolie spelar två vinnor som befinner sig på ett mentalsjukhus någon gång sent 60-tal. Albumets tema är psykisk ohälsa, omgärdat i en fin pop-skrud med nickar till 60-talets folkmusiksartister som Peter, Paul and Mary.

Shilpa Riley

Shilpa Riley sparkar patriarkatet i skrevet, och det är underbart. På singeln Bootlickers of Patriarchy sjunger amerikanska Shilpa Riley om det patriarkala systemet, och hon gör det med en fascinerande frenesi. Det är pop, det är punk, det mörkt och det är mäktigt. Nobody puts Shilpa Riley in a corner: hon sparkar sig ur hörnet med rösten som vapen.

Nilüfer Yanya

Brittiska Nilüfer Yanya ger oss singeln stabilize inför sitt kommande albumsläpp med skivan Painless, som släpps i mars nästa år via ATO Records. Singeln handlar om hur omgivningarna formar ens inre, och med fjäderlätt och mjuk röst sjunger hon om hopplöshet samtidigt som produktionen är snyggt kontrasterande med elgitarr och ett tight trumkomp som skapar en känsla av växande panik, fint förpackad i Nilüfer Yanya musikaliska talang.

Skribent:
Saskia Rubensson

Fotograf:
Press

 

Pin It on Pinterest

Share This