LYSSNAT – VECKA 41

av | okt 9, 2020 | Artiklar, Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

TEMS

Det är två år sedan den nigerianska alternativa R’n’B-sångerskan och producenten slog igenom med debutsingeln Mr Rebel. Sedan dess har hon släppt en handfull ytterligare singlar, och även nått viss framgång i västvärlden med sin gästmedverkan på Khalids Know Your Worth. Nu är Tems aktuell med sin debut-EP For Broken Ears där hennes unika och imponerande sångröst får skina över soulinfluerade, friktionsfria RnB-beats. Projektet är till stor del producerat av Tems själv och är precis så silky smooth för öronen som man kunde förvänta sig av denna lovande up and coming-artist.

BRYSON TILLER

Hösten är en årstid då jag, och kanske fler med mig, tenderar att vända mig bort från glada danslåtar för att istället välkomna in mer dämpade, tillbakalutade toner. Med det i åtanke kunde inte Bryson Tillers efterlängtade tredje album ANNIVERSARY kommit vid en bättre tidpunkt. De 10 välproducerade, skickligt författade låtarna och artistens oemotståndliga sångröst som knyter ihop hela säcken är precis vad som behövs just nu, i min mening. För vad är egentligen ett bättre soundtrack till vardagsrutiner och hemmakvällar i soffan med höstrusket utomhus som backdrop än en riktigt stabil R’n’b-skiva?

JORJA SMITH

En som inte ger vika för höstmörkret är Jorja Smith som precis har släppt den upplyftande, närmast sorgfria singeln Come Over. Låten bjuder på en fräsch och medryckande mix av pop och dancehall och gästas av jamaicanska Popcaan, ett samarbete som passar som handen i handsken. Låten handlar om osäkerheten man kan uppleva när man inte vet vart en relation är på väg, om personen gillar dig eller inte, enligt den brittiska sångerskan själv.

JIREEL

Allas vår Jireel är tillbaka igen. I enlighet med att den mörkare tiden på året precis gjort intåg verkar han ha lämnat det somriga och dansvänliga bakom sig och levererar nu melodiös rap över ett klassiskt trap beat på singeln Tankarna. Låten är artistens första solosläpp sedan sommarens album Sex Känslor, men skiljer sig inte nämnvärt från den generella vibe han hade då. Genomgående teman är skryt, framgång och ambition, några av Jireels återkommande favoritämnen att rappa om. Tankarna är alltså ingen skräll, men som alltid med Jireel är den värd en lyssning.

21 Savage

Fyra år efter det hyllade debutalbumet Savage Mode är 21 Savage nu tillbaka med uppföljaren, SAVAGE MODE II. Producent även denna gång är givetvis Metro Boomin, som onekligen har uppgraderat sitt game sedan duons första samarbete. Det är cleant, mörkt och otäckt på det bästa sättet, och som vanligt levererar 21 Savage sina bars med absolut iskyla. Samtidigt vågar han experimentera med ljusare toner och melodier på ett sätt som han inte riktigt har gjort innan, och det landar förvånansvärt bra. Rapparens svårdefinierbara men uppenbar karisma är närmast hypnotiserande, och jag kan inte låta bli att trycka ”repeat”.

Författare:
Linn Anglerfjord, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This