LYSSNAT – VECKA 32

av | aug 7, 2020 | Artiklar, Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

Hanna Järver

Hanna Järver har snabbt gått från nykomling till någon att blint räkna med på den svenska indiescenen. Texterna blir allt skarpare och ljudbilden fortsätter att vara tillfredställande krispig utan att för den sakens skull bli ointressant. Att hon dessutom börjat ta ut de visuella svängarna mer är inspirerande. Videon till kommande albumets titelspår, tusen täta lögner in, visar på en kreativitet som är både lekfull och vuxen samtidigt.

Skator

Att Skators Lina Högström samarbete med Säkert! på Däggdjur är en av mina favoritlåtar på albumet är ingen slump. Hennes intensiva och föränderliga stämma är nämligen rysligt vacker. Som ett helt eget språk. Den 21 augusti släpper artisten nytt album för första gången sedan 2013 och i dagarna innan gör hon två spelningar på den symfoniska festen Gränslandet på Trädgården i Stockholm. Redan i dag kan vi lyssna på singeln Medan giftet verkar som är en hoppfull och livlig folksång.

NAYANA IZ

Nayana Sharma, som är född i London med rötter i Indien, är i dag aktuell med singeln Growing Pains. Efter att ha experimenterat med jazz, pop och indie har hon nu landat någonstans mellan hip-hop och alternativ r’n’b. Enligt Nayana själv finns det också inslag av den indiska kulturen i hennes musik både när det gäller instrumentation och budskap. Detta är en skönt tillbakalutad låt mer åt det mjukare r’n’b-hållet än tidigare.

Beabadoobee

Brittiska Bea Kristi tar oss åter tillbaka till 90-talet med låten Sorry. I likhet med senaste singeln Care har den en påtaglig känsla av amerikansk tonårsfilm anno 1997 över sig. Föreställ er en scen där två elever skolkar tillsammans och nedcabbat åker förbi skolan till ljudet av alternativ rock. Även om ljudbilden är något hårdare än Beabadoobees föregångare med större mängder massiva elgitarrer låter hon alltjämt ung, oförstörd och lite sorgsen.

Llojd

Buona sera loneliness hade varit en perfekt sommarhit att spela på klubben i år ifall någon fick dansa. Men egentligen kanske det fungerar ännu bättre att lyssna med avstånd. I den här låten finns nämligen många starka popcitat om ensamhet. Smaka på ”Jag vet allt om asfalt och tårar” till exempel. I vanlig Llojd-ordning rör det sig alltså om ledsen pop kryddat med bara en gnutta framtidstro och ett dansant beat.

 

Författare:
Josefin Östby, Skribent

 

Pin It on Pinterest

Share This