LYSSNAT – VECKA 23

11 jun, 2021

I veckans lyssnat bjuder Rut Berling på ny musik från Riga Tiger, Shelter Boy, boy pablo, Sarah Assbring, Jacob Haage, Nahalie och Movits!

Riga Tiger 

Göteborgsbaserade Riga Tiger albumdebuterade 2017 med obstinata Jag Håller Inte Med Om Din Åsikt Och Är Beredd Att Döda Dig För Den. Titeln till trots är det en ömsint samling låtar där Fuck You, New York är bland det mest innerliga som sjungits om Öresundsregionen. Nu släpper Riga Tiger singeln Alltid som du vill från sitt kommande och tredje album. Låten har kanske inte samma hitpotential som den tidigare singeln Tio i, men EP:n Realismjazz som också släppts i år driver upp förväntningarna på bandet med bästa vardagsreferenserna.

Riga tiger

Shelter Boy ft. boy pablo

Shelter Boy, vars debutalbum kommer i höst, släpper singeln Terrace – trallvänlig feel good-indie, gästad av boy pablo som bland annat belönats med norska grammisar för sitt genombrott 2018. Hittills har Shelter Boy släppt flertalet singlar och EP:s, märkbart inspirerad av kanadensiske Mac DeMarco när han är som mest poppig. Terrace är en låt som bara vill väl men som blir en något anonym ledtråd om Shelter Boys kommande album.

Shelter boy

Movits! 

Det är inte tu tal om att Movits! har ett omisskännligt sound. Singeln Blixtar, första smakprovet från det album som är planerat till oktober, låter ungefär som man förväntar sig att det ska göra: käckt trumpetande och oklanderlig optimism. Men textens inledande rader är faktiskt fina. Och låten som helhet är medryckande. Med lite tur kan Blixtar åtminstone bli en sommarplåga.

Sarah Assbring och Jacob Haage 

Känns namnet inte igen? Då är kanske för att Sarah Assbring är desto mer känd som El Perro del Mar. Albumet RIPTIDE släpper hon under eget namn och på eget skivbolag, men musiken är skriven tillsammans med Jacob Haage för ett dansverk med samma titel. Föreställningen visas på Operan Play och är koreograferat av Hlín Hjálmarsdottir, som 2019 var involverad i ett performance El Perro del Mar satte upp på Dramaten. RIPTIDE är avskalad och suggestiv musik som alldeles tydligt är tänkt att höras som en del av verkets helhet. Men också i sig själv är det indragande, ett rum att gå in i utan föraningar.

Sarah Assbring

Nathalie

På debutsingeln Hela tiden som släpptes i februari i år visade Nathalie på stor musikalitet. Det blir inte mindre uppenbart på uppföljaren Savannen, där kör- och trumarrangemanget à la Veronica Maggios Sergels torg plockats bort, och Nathalies röst får stå i centrum. Dessutom är texten egen och berörande, så det känns lovande inför det debutalbum som sakta håller på att ta form. Singeln släpps den 18 juni.

Nathalie

Författare:
Rut Berling

 

Pin It on Pinterest

Share This