LYSSNAT – VECKA 22

av | maj 31, 2019 | Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

Trudy and the Romance

Det är svårt att placera albumet Sandman på tidskartan. Samtidigt som det låter modernt så är dess svängiga melodier och oande duor som hämtade från en annan tid. Favoritspåren är The Crying Girl, That’s Not Me och Candy Coloured, eftersom de går i ett sånt behagligt slött tempo som en bara kan njuta av. Skivsläppet är för övrigt en bra anledning att kolla på den häftiga videon till låten The Original Doo-Wop Spacemen, som är med på albumet men släpptes redan i januari.

Halsey

Musikvideon Nightmare är ett poppigt fyrverkeri av känslor. Halsey ger vibbar av att vara nästa stora popdrottning, en ny Lady Gaga eller Katy Perry. Fast punkigare. En saknad Avril Lavigne, kanske. Det är läckert, ursinnigt och rakt på sak. Pop med attityd – underbar musik att få utlopp för lite energi med.

Skinny Pelembe

Albumet Dreaming Is Dead Now had me at hello. Den första låten Gonna Buy a Car Today inleds med ett ”whoa” och bongotrummor som för en i hypnos direkt. Sedan blir det lite mer komplicerat. Vissa låtar är nästan för knepiga, med plastiga ljudeffekter som väcker frågan om vilken 00-talsmobil plattan egentligen är producerad på. Andra sväljer jag hela, utan en enda blinkning.

Cate le Bon

Här är en artist som förtjänar mer uppståndelse kring sig än vad hon har. Reward är Cate le Bons femte album. Med tre ord skulle ljudet kunna beskrivas som vackert, excentriskt och moget. Kanske rullar det en fredagskväll efter en lång arbetsvecka medan ostbrickan plockas fram och rödvinet korkas upp utav vana händer. Det är något mörkt över musiken, samtidigt som den känns lätt som en fjäder. Efter att den slutar spelas och tystnaden tränger på så lämnar den känslor kvar. Inte ledsna känslor, snarare nervösa eller kanske lite pirriga.

Asian Da Brat

Asian Da Brat är i viss mening mycket vad namnet antyder – en snobbig, barnslig, plastig hiphopdiva. Med allt såväl gott som ont som det innebär. Det är också på det sättet albumet UNFUCCWITABLE låter, alltså som en kan förvänta sig. Men under låten Eskimo Flow händer något verkligt intressant. Rapparen får de hårda orden att låta mjukt på ett alldeles unikt sätt. Med en honungslen röst nästan viskar hon ut de aggressiva textraderna – berättelser om ”bitches” som får dubbla skott mixas ihop med bomull och smultron till något enastående och imponerande.

Tyler, The Creator

Liksom Tyler, The Creator’s tidigare album har IGOR ett stökigt sound som kan ta sin tid att riktigt smälta och förstå. Kanske är det att rapparen är så unik i sin musik och genre, som gör att plattan i den större helheten snarare känns som en fortsättning på hans tidigare verk än som något helt nytt. Precis som innan blandar han allvarliga ämnen med komiska inslag, och precis som innan blir det himla bra. Den största skillnaden är att han omfamnar sin souliga sida mer.

RO-E

RO-E är den spanska triphopparen och electro-artisten som förgyller månadsslutet. Med den nysläppta singeln Man Fatale blir gråa regndagar till mysdagar och blöta strumpor blir vackra alster på elementet. Om RO-E kan vara mitt soundtrack i dipparna så vill jag gå in i en evig depression. Man Fatale är den första singeln på det kommande albumet ALLURES, och också namnet på den persona som har en central roll i det kommande albumet. RO-E själv beskriver honom som ”en vacker och farlig figur” som bara vill ha sin vilja igenom, oavsett omständigheterna. Spännande. Det bäddar för en känslokarusell.

Författare:
Sofia Ekberg Ekendahl, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This