LYSSNAT – VECKA 21

28 maj, 2021

I veckans lyssnat bjuder Josefin Östby på nya guldkorn från Q, Julia Jacklin, Pascal, Primrose, Markus Krunegård, Little Jinder och End of Fun.

JULIA JACKLIN, RVG

Julia Jacklin är en av mina absoluta favoriter när det kommer till indie folk och singer-songwriters. Nu har australienskan slagit sig ihop med sina landsfränder i bandet RVG som gör både punkig och rockig indiepop. Långdragna, reverbfyllda gitarrackord kombineras med en hetsig basgång på singeln Army Of Me. Resultatet blir snäppet mörkare än Jacklins tidigare verk.

Lyssnat vecka 21 - Julia Jacklin

PRIMROSE

Primrose är en ny doom pop trio från Malmö. Deras första två låtsläpp Moonlight och Just The Way You Are håller båda en riktigt hög nivå. Det är dovt, tungt och stillsamt (utan att för den sakens skull vara ointressant) med otroligt snygga trummor. Detta är pop som skulle kunna tänkas tilltala vänner av experimentella akter i stil med Bat For Lashes eller Björk och jag är spänd på att höra kommande släpp med bandet.

PASCAL

Pascal kan vara bäst i Sverige på att skriva korta, koncentrerade och direkta låttexter. Deras desperata sång och skramliga skrän till ljudbild inte bara hör till utan adderar extra tyngd till lyriken. Som på Do you love me till exempel. Den är genialisk i sin enkelhet och jag vill bara skrika med. Och då har vi inte ens börjat snacka om gitarriffet…

Lyssnat - Pascal

MARKUS KRUNEGÅRD, LITTLE JINDER

Jag har väntat sedan Ligger med en ful på att detta ska hända igen. Nu släpper Markus Krunegård och Little Jinder äntligen en duett igen. Sommartider hej! känns otroligt on brand för dem båda: en charmig och hittig låt men som ändå har det där skaviga som behövs. Jag hade mer än gärna sett att detta blev årets sommarplåga, utnött i P3 vecka efter vecka. Än så länge finns den bara tillgänglig på den rykande färska vinylen men låten släpps även digitalt den 18 juni.

Lyssnat - krunegård

Q

Snyggaste falsetten där ute just nu besitter Q. Hitlåten Take Me Where Your Heart Is är så sexig att jag var tvungen att använda den i min tinderbio. Nya singeln Want är lite mer funky men Q låter fortsatt som en 2021 års Prince. Det finns en lekfull musikalitet fylld av tonarsthöjningar och temposkiftningar som gör att en bara vill dansa.

Lyssnat - q

End of Fun

End of Fun uppstod i askorna av det numera nedlagda bandet SKULDPADDA. De gör enligt egen utsago drömkraut som pendlar mellan mjukt och hårt, med långa och malande instrumentala partier. Debutsingeln Thelma & Louise rör sig mitt emellan monoton kraut och de riktigt stora melodierna. Borta är det indiepoppiga till fördel för mer psykadeliska undertoner vilket resulterar i en lovande start för bandet.

Författare:
Josefin Östby

 

Pin It on Pinterest

Share This