LYSSNAT – VECKA 16

av | apr 23, 2021 | Artiklar, Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

Imago

Indiejazz får man skriva alltför lite om kan jag tycka. Vi har haft många fina akter i den genren genom åren såsom Koop, Bemsha och på senare tid Amanda Ginsburg. Nu ser det ut som att vi får en ny grupp som sällar sig till den här skaran. Imago har tonsatt dikter av Pär Lagerkvist – med den äran! Att älska blev att glömma dig är en fin liten produktion i gränslandet mellan jazz, visa och lite, lite, lite bluegrass – eller är det bara jag?

Joykeeper

“Har boy pablo och Alfie Templeman skaffat sig ett litet kärleksbarn?” är den första tanken som slår mig när jag klickar på play till Joykeepers Lost at Heart. Stråkar och strängar lever i en fin symbios under fem minuter och jag förpassas snabbt till någon form av drömsk tillvaro bland pastellfärgade moln och himlar. Riktigt trevlig drömpop!

Pascal 

Från det ena, till det andra. Pascal har gjort sig kända som något av det svåraste vi har på den svenska popscenen. Frustration och depression är väl två substantiv som bäst ringar in deras musikaliska gärning. Och vi som diggar det behöver inte bli besvikna på deras senaste release Fuck like a beast. Låten byggs upp av ett bestämt basriff som tillsammans med Isak Sundströms spräckta stämma lotsar oss fram till ett crescendo av gitarr, trummor och gränslös desperation. En låt som känns väldigt mycket, på det där sättet som nästan bara Pascal lyckas med.

Gula Gången 

De är inte riktigt kloka i Gula Gången – och det är därför de är så ruggigt fina! Allt de gör andas naiv glädje, vilket märks så sanslöst tydligt. Man rycks så himla lätt med i deras sanslöst skitiga sound. Sommaren 21 får en att bli barnsligt glad och – för en gång skull det här senaste året – lite jävla peppad! Hoppas att vi har årets sommarplåga spikad redan nu.

Lars Winnerbäck 

Winnerbäck har släppt ett par singlar på kort tid. Det senaste släppet Decembernatt har gått varm i mina lurar den senaste veckan. Klassiskt Winnerbäcksk melankoli i både text och melodi. Kanske inte det allra vårligaste, varken titel, text eller känsla men bra, det är det sannerligen. Decembernatt är en av låtarna som är med på hans nya EP Själ och hjärta, som vi får ta del av nästa vecka den 30 april.

Lyssnat

Författare:
Maximilian Haglund Holst, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This