Love Truls: ”Jag har alltid varit skygg med att visa min musik för andra”

1 jul, 2021

Love Truls pressbild

Love Truls inledde sommaren med att släppa EP:n Kantande Wanai. En flerdimensionell samling som ingav nytt syre till den gitarrbaserade indiemusiken och vi har pratat med honom om musiken som en naturlig del av livet och processen bakom låtarna.

Love Truls tillhör en ny generation låtskrivare som hellre strävar efter att uppnå rätt sound och känsla, snarare än att underordna sig en specifik genre. I början på juni släppte han sin första EP Kantande Wanai, en release som han har sett fram emot att få dela med sig av.

– Det känns askul! Det ska bli skönt att få släppa iväg dessa låtar som jag har jobbat på så länge och som har funnits med så länge. Jag hoppas kunna spela så mycket som möjligt och skriva mycket musik nu.

För de som inte känner till Love Truls innehåller hans musik tydligt flera dimensioner, vilket även går i linje med hans egen beskrivning av sin musik.

– Jag skulle beskriva den som atmosfärisk och drömmig men samtidigt svängigt och rytmiskt.

Musiken har för Love Truls alltid varit en naturlig del av livet och det som först började som en kärlek för konstformen gick senare över till ett eget skapande.

– Musiken har alltid varit en naturlighet i min familj, inget tvång utan bara något som funnits konstant i vardagen. Jag har alltid älskat musik, att spela den och senare när man blev äldre att skapa den. Men det tog ett rätt bra tag innan jag började göra egen musik på riktigt. Det var när jag var 15-16 år typ som jag skrev min första låt och hatade den djupt.

”Alla låtarna på EP:n grundar sig i mitt rum hemma hos pappa.”

Att visa upp sin musik för andra har för Love Truls länge varit hämnande och flera av spåren på EP:n har varit färdigställda sedan ett par år tillbaka. Han berättar att det på senare tid har blivit bättre och efter releasen av debutsingeln Torn Up Dress känns det lättare att visa upp sin musik för andra.

– Jag har alltid varit skygg med att visa min musik för andra även folk nära mig. Jag är väldigt självkritisk, det är nog därför. Det har blivit bättre nu dock. Det känns faktiskt skönt och kul att ha släppt musik nu. Även fast att jag var på en helt annan plats när låtarna som är på EP:n gjordes. Jag ser fram emot att dela från min nuvarande plats nu framåt.

Kantande Wanai är en EP som består av totalt sex spår och när jag frågar om hur processen bakom låtarna sett ut, förklarar Love Truls att skapandet av låtarna varierar sig. Men att han eftersträvar en äkthet som uppstår tack vare att han skriver om det som han känner för stunden.

– Alla låtarna på EP:n grundar sig i mitt rum hemma hos pappa. Själva uppbyggandet av låtarna varierar från att börja med en text till att bara ha ett trumkomp eller en litet slinga. Ofta när jag lägger sång har jag haft en melodi och nästan improviserat fram text. Jag tycker att det blir väldigt äkta när det bara kommer från det undermedvetna och vad jag känner just då. Inspirationen har väl kommit från just vad jag känt och gått igenom i stunden, bra som dåligt.

På låten Trembling Hands gästas Love Truls av Siri Gunrup, ett samarbete som Love Truls beskriver som väldigt naturligt då Siri är en nära vän.

– Hela låten var klar långt innan Siri kom och sjöng och när idén kom att ha en tjej som sjunger med mig på den kändes det naturligt att fråga henne. Siri är en väldigt nära vän till mig och jag hade aldrig hört henne sjunga innan. Men jag visste att hon skulle passa perfekt och det gjorde hon verkligen tycker jag. Hon gör även egen musik som är sjukt bra.

Love Truls har en stark koppling till samtliga låtar på EP:n eftersom de alla på något sätt är anslutna till självupplevda känslor och perioder i hans liv.

– Jag skulle nog säga att alla låtarna betyder mycket för mig eftersom att de alla berättar om en period i mitt liv och om känslor som är återkommande i mitt liv. Men Commit kanske är en lite extra speciell låt för mig eftersom att den skrevs under en väldigt destruktiv och psykiskt påfrestande period i mitt liv.

 

Författare:
Redaktionen

Fotograf:
Linus Bertholdsson

Pin It on Pinterest

Share This