LOVA: ”Det blir mycket roligare om man slutar ta sig själv på så stort allvar”

av | jan 26, 2021 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Efter två EP:s och miljontals steams på Spotify så är LOVA äntligen aktuell med sitt debutalbum Grown-ish. Vi har pratat med den hyllade artisten om varför hon vill använda sin musik till att få sin röst hörd och hur det är att skriva personliga låtar tillsammans med människor en inte känner. 

LOVA debuterade för två år sedan och lovordades redan då som en av de mest spännande artisterna i Sverige. Hon blev uppmärksammad både i Sverige och internationellt, och fick stora framgångar med singlar som You Me and the Silence som blev den mest spelade singeln av en svensk artist på P3. Nu är hon aktuell med sitt debutalbum Grown-ish och LOVA beskriver släppet som overkligt, läskigt, spännande, befriande och otroligt roligt.

Albumet startar med låten Own Worst Enemy och LOVA berättar att det var hundra procent medvetet att låta den låten bli startskottet för upplevelsen av albumet.

– Det är en av mina mest personliga låtar och jag tycker att den är en perfekt introduktion till albumet och ger lyssnarna en väldigt transparent inblick i mitt liv och mina struggles. Jag tror också att lyssnarna kommer få en bättre förståelse för de andra låtarna på plattan efter att ha lyssnat på den.

Titeln Grown-ish beskriver hur LOVA identifierar sig med sin ålder, men även vart hon befinner sig i livet just nu.

– Men också hur mina tankar och känslor har gått kring att växa upp och lämna barndomen och tonårstiden bakom mig.

Albumet låter lyssnarna följa med på LOVAs egna resa om att växa upp och bryta sig loss från gamla mönster och för LOVA var det självklart att skriva om hennes resa mot ett annat liv.

– Det har varit så centralt i mitt liv de senaste åren. Just de här åren mellan 18 och 25 år känns som en lång transportsträcka där allt händer på samma gång, i ett hav av känslor och tankar kring livet och världen. Så det fanns väldigt mycket material där som jag har behövt bearbeta, vilket jag alltid har gjort genom att skriva låtar.

Teman om att växa upp och navigera sig framåt i livet är nog teman som många kan känna igen sig i. LOVA berättar att hon i grund och botten ville skriva det här albumet för att hon samtidigt hoppades på att fler skulle känna igen sig.

– Jag skrev detta album för mig själv. Till mitt yngre jag, till mitt äldre jag och till mitt nuvarande jag. Men mina känslor och struggles är inte unika. De är vardagliga, universella och igenkännbara. Så jag försöker bara berätta min story så ärligt jag bara kan i hopp om att andra kommer känna igen sig i det och finna tröst och styrka i att vi alla har våra egna issues som vi går igenom och att det inte finns något som heter perfekt.

Under albumets gång hinner LOVA utforska många delar av livet och som lyssnare känns det som att skivan följer en röd livstråd. Men hur viktigt var det att albumet skulle ha en röd tråd egentligen?

– Det var verkligen någonting jag kämpade med. Jag tyckte att det var otroligt svårt att bibehålla en tydlig röd tråd mellan låtarna, samtidigt som jag ville att varje låt skulle ha sin egen story och innebörd. Jag gjorde det inte heller lättare för mig när jag skrev material som skulle kunnat räcka till flera album. Så det var otroligt svårt att veta vilka som var de rätta låtarna för Grown-ish, men i slutändan så valde jag de låtarna som jag älskade allra mest och passade bäst in på temat.

Och det är inte bara på debutalbumet som hon har skrivit om ämnen som är av stor betydelse i mångas liv. LOVA har på tidigare släpp skrivit om väldigt viktiga teman, från självförtroende till MeToo-rörelsen. Hon berättar att det har känts viktigt och framförallt naturligt att behandla den typen av ämnen i hennes musik.

– Ända sedan jag började skriva musik som liten har jag sett det som en chans att få uttrycka mig och få min röst hörd. Men jag tycker också det är viktigt att de som lyssnar på min musik vet vad jag tycker och vad de supportar genom att lyssna på den.

Hon hoppas att de som lyssnar på albumet ska känna sig sedda och hörda och lite mindre ensamma i det de går igenom.

– Men också bli påminda om att livet är kort och det blir mycket roligare om man slutar ta sig själv på så stort allvar.

Grown-ish har ett lite annat sound än vad vi hört tidigare från LOVA. Stora refränger och influenser från poprock-musik har fått ta mer plats på albumet och LOVA berättar att det kändes lite ovant till en början att utforska en lite annan stil.

– Det kändes riktigt ovant till en början att göra en låt som Dance For The Hell Of It, för det sista jag hade tänkt att jag skulle bli var en anthem-artist. Men efter att ha spelat live en del de senaste åren så kände jag att jag saknade att få sjunga ut på låtar där det känns i hela kroppen. Så det var absolut medvetet att göra det lite skitigare och större. Och samtidigt som det kändes ovant och nytt för mig som artist så kändes det väldigt naturligt för mig personligen, då jag växt upp till musik av artister som Avril Lavigne, Kelly Clarkson och P!NK.

”Det har absolut gjort att jag har blivit
mer självsäker i mitt skapande.”

Under arbetet med albumet har hon samarbetat med flera skapare, bland skaparna finns Joakim Berg, Elvira Anderfjärd och Anton Engdahl. LOVA berättar att hon tyckte att det var svårt och lite konstigt att behöva öppna upp sig framför främlingar till en början i sin karriär när hon började ta sessions, men att hon nu älskar det.

– Nu har många av de här främlingarna också blivit mina vänner, och att skriva musik med mina vänner är det bästa jag vet. Jag har också utvecklats så otroligt mycket som låtskrivare genom att skriva med andra för vi alla har våra egna melodispråk och ord som vi ofta faller tillbaka till. Så genom att skriva med andra håller det mig på tårna och pushar mig till att hela tiden utveckla mitt sound. Ett exempel på ett fantastiskt samarbete var när vi skrev Black Converse. Vi bidrog alla med våra individuella styrkor vilket tog låten till en helt annan nivå jämfört med hur den hade blivit om jag hade skrivit den själv.

LOVA har sedan debuten nått stora framgångar och har hunnit släppa två EPs Scripted Reality och A Gentleman’s Guide. Hon har fått skivkontrakt i USA och miljoner har strömmat hennes musik. Hon berättar att hyllningarna är en stor bekräftelse på att hon på rätt väg och att det motiverar henne till att jobba hårdare och drömma ännu större. Men att släppa ett debutalbum med en sådan succé i ryggen tycker hon kändes lika delar svårt som lätt.

– Det har absolut gjort att jag har blivit mer självsäker i mitt skapande och jag vågar lita på min intuition om vad jag tycker är bra och inte. Men det har också adderat otroligt mycket press på att skapa mitt bästa verk hittills. Jag tvekade också väldigt länge kring soundet för jag var rädd att de som började lyssna på mig tack vare You Me And The Silence skulle tycka att det här var “way outside the box” vilket det ju är. Men samtidigt som det förväntas att jag ska ha ett tydligt ID så förväntas det också väldigt ofta att artister ska förnya sig. Och jag vill definitivt inte göra samma låt om och om igen för resten av mitt liv. Så det här var ett sätt att pusha mig själv och upptäcka nya sidor i mitt kreativa skapande.

Planerna framöver är väldigt osäkra, men hon berättar att hon är otroligt peppad på att få gå tillbaka till studion igen och skriva ny musik med sina vänner.

– Detta är också första gången i min karriär då jag inte vet hur nästa låt kommer att låta och det känns faktiskt väldigt spännande.

Fotografi:
Johanna Pettersson

Pin It on Pinterest

Share This