2015 är snart slut och många viktiga böcker har släppts, lästs och hyllats under året. Tidigare i december i år tipsade jag om en bok man borde köpa i julklapp. Jag vill nu ändra mitt julklappstips, för därefter läste jag Martina Haags Det är något som inte stämmer som utkom tidigare i höst. Läs den. Nu.

På det stora hela var 2015 ett händelserikt år på litteraturscenen. Pippi fyllde 70 år, Jonas Hassen Khemiri fick Augustpriset,  Svetlana Aleksijevitj fick som den fjortonde kvinnan Nobelpriset i litteratur, Astrid Lindgrens krigsdagböcker publicerades, Agatha Christie firade 125-årsjubileum, Clara Henry skrev en bok om mens och såklart mycket mer. Flera svenska stora och älskade författare gick ur tiden under året, däribland Lennart Hellsing, Henning Mankell och Tomas Tranströmer. De stod för tre olika men viktiga milstolpar i svensk litteratur och deras texter och författarskap kommer aldrig att glömmas bort.

Något litet men samtidigt så stort som hände var när Alla borde vara feminister av författaren Chimamanda Ngozi Adichies gavs ut som gåva till alla elever i gymnasiets årskurs två i år. Kommer boken påverka gymnasieungdomar i framtiden? Vem vet. Men att den gavs ut tycker jag är revolutionerande och en viktig händelse i svensk historia i sig.

Böcker som känns och nuddar vid det där som gör ont. Ja, många sådana böcker har givits ut i år. Däribland Martina Haags. 2015 var ett år av många viktiga titlar, men jag har ändå fler krav och förhoppningar på 2016. Jag vill se fler samtidsskildringar av världen och Sverige, landsbygden och staden. Jag vill se fler djupdykande historiska reportage om saker vi inte får glömma bort eller sopa under mattan. Jag hoppas också att under 2016 få läsa mer debuterande lyrik och att Sandra Beijer skriver klart den där andra boken om krampaktig kärlek någon gång.

Pin It on Pinterest

Share This