Popmanis litteraturskribent Julie Blomberg skriver om Karl Ove Knausgård, om litteraturens kraft, litteraturen som en akt av aktivism och om hur böcker är mer än bara ord på ett papper.

litteratur

När Karl Ove Knausgård tog emot Welt Literaturpreis i Berlin i november pratade han om litteraturens kraft i sitt tacktal. Knausgård diskuterar hur svårt det är för människan att se individen i massan. Medierna gör det ännu svårare genom att skapa dessa disiga, otydliga massor. Det finns en punkt, säger han, när den andra blir odefinierad i vår värld. Knausgård menar att romanen är en plats där en motsatt rörelse skapas. Genom läsandet uppstår oundvikligen ett möte mellan författaren och läsaren. Litteraturen tillåter, enligt Knausgård, läsaren att bli en del av en annan människa. Inte bara genom att få läsa de ord som någon mödosamt skrivit ner, men också genom att få komma in i en värld helt avskärmad från den sociala sfär vi lever i. Separerade från den sfären kan vi observera, bryta ner och analysera det sociala. Vi får vidare genom litteraturen bli en av de andra, en av de som finns någonstans i den där massan vi inte kan se.

Knausgård fångar i sitt tal den aktivism som genomsyrar litteraturen. Böcker är mer än bara ord på ett papper. Det spelar ingen roll i fall det är en barnbok, en chick lit, en tung litterär klassiker eller en serieroman. Alla dessa texter tillåter läsaren att komma in i både författarens och karaktärernas världar. Litteraturkritiker kan sedan diskutera hur bra texten lyckas, hur fint språket är, hur målade beskrivningarna är eller hur metaforerna fungerar och vad de representerar. Men alla böcker är en uppstartad dialog. En akt av aktivism. Bra böcker låter oss ta del av nya världar, nya perspektiv, olika åsikter, olika politiska ställningstaganden och konstnärliga preferenser. I texten får den okände ett ansikte. Hens uttryck får form, färg och känsla. Vi kan äcklas, fascineras, förfäras eller hänföras av människor vi aldrig träffat och verkligheter vi aldrig upplevt eller ens kunnat föreställa oss.

Pin It on Pinterest

Share This