Elio Garcia och Linda Antonsson Foto: Emelie Asplund

Elio Garcia och Linda Antonsson Foto: Emelie Asplund

Linda Antonsson är personen bakom Westeros.org, en fansida om böckerna samt en slags wiki, och medförfattare till The World of Ice and Fire. Popmani tog kontakt med Antonsson för att diskutera just Game of Thrones inför premiären om två veckor. 

Hon har varit i kontakt med Game of Thrones-världen sedan första boken kom ut 1996. Hon berättar att hon såg den i en bokhandel efter att ha fastnat för omslaget, läste på baksidan för att se vad den handlade om och köpte den direkt. Inte många sidor in i den var hon fast. Hennes stora intresse för böckerna ledde till att hon och Elio Garcia fick kontakt med författaren själv, George R R Martin. 

– Jag tror det var 1997 eller möjligen 1998 som vi mejlade George (på den tiden fick han inte så mycket fanmail och han svarade på allt) och frågade om tillstånd att skapa ett rollspel på nätet baserat på hans böcker. Det ena ledde till det andra och efter att vi hade visat honom en del av resurserna vi hade skapat för spelet, bland annat avbildningar av vapensköldar som beskrivs i böckerna, blev han riktigt intresserad och skickade oss opublicerade information, till exempel mer vapensköldar och en del anteckningar om Westeros historia.

Deras kontakt med Martin tog inte slut där utan de fortsatte ha mejlkontakt för att bland annat rätta honom ifall det hade råkat komma in några fel i böckerna. Till slut lät han dem läsa den fjärde boken innan publiceringen för att finna eventuella fel. 

Hur kom det sig att du och Elio Garcia skrev boken om Game of Thrones-världen?

– Vi blev helt enkelt tillfrågade av George om vi ville vara hans medförfattare. Diverse förlag hade varit på honom och frågat om han inte kunde skriva en bok om sin värld och eftersom han ju var mitt upp i att skriva själva serien så behövde han någon att samarbeta med. Eftersom George redan visste hur pålästa vi var (han har sagt – och det är bara delvis ett skämt – att vi känner till Westeros bättre än honom) valde han att fråga oss. Och vi sa så klart ja, det är ju en ära att bli tillfrågad, även om det naturligtvis också kändes som ett väldigt stort ansvar.

Snart börjar femte säsongen av tv-serien som är baserad på Martins böcker. Vad kan vi förvänta oss av den? 

– Vi har faktiskt redan sett det första avsnittet, vi var på världspremiären i London, och redan där kan man se att de nu kommer att säsongen skiljer sig ganska markant från böckerna när det gäller vissa storylines. Andra avsnittet kommer att hålla sig närmare böckerna.

– Mer specifikt kan vi vänta oss stora omvälvningar i King’s Landning där intrigerna mellan Lannister och Tyrells kommer att ha oanade konsekvenser. I Meereen kommer Daenerys få kämpa för att behålla makten och för att kontrollera sina drakar. Slutligen kommer vi att få besöka Dorne, den del av de Sju Kungadömen som vi inte har varit i ännu.

Är du rädd att tv-serien kommer gå ifrån böckerna? 

– Ja, det är onekligen ett dilemma. Som det ser ut nu kommer tv-serien ganska säkert gå om böckerna och jag vet faktiskt inte om jag vill fortsätta att titta efter den här säsongen. Det beror på hur mycket det ändrar – ju mer de ändrar, ju mindre spolieras för böckerna.

Slutligen, vilken är din favoritkaraktär?

– Jag är svag för Daenerys. Hennes historia är den mest fantastiska, med många inslag av mystiska element, och jag tycker om att George ger en så komplicerad bild av henne. Hon känns verklig trots det som händer henne.

Pin It on Pinterest

Share This