Svenska Lina Michal har blivit utvald till finalist i den prestigefyllda internationella designtävlingen Vogue Talents Young Vision Award 2013. Med sin kollektion Heathen Hearts har hon redan tagit sig till topp tio, men hoppas på mer än så. För Popmani berättar hon om tävlingen, kollektionen, motståndet och vad en eventuell vinst skulle betyda.

Lina Michal Pressportrait

Berätta mer om tävlingen!
– MUUSE x Vogue Talents Young Vision Award 2013 är en internationell talangtävling för att hitta lovande designförmågor. Över 400 deltagare från 55 länder kvalade in i tävlingen. Efter en öppen omröstning blev vi 60 stycken semifinalister. Och nu har jag blivit utsedd av Vogues Senior Fashion Editor, Sara Maino, till en av tio finalister! Om jag vinner kommer jag bland annat att få skapa en kapselkollektion hos Muuse, samt möjligheten att få producera custom-pieces. I priset ingår också en feature på Vogue Talents och i italienska Vogue. Det är en fantastisk möjlighet att få ut sin design på marknaden, men jag behöver en massa röster för att vinna, konkurrensen är stenhård!

Varför anmälde du dig?
– Det är en prestigefylld tävling med ett härligt pris. Det kändes självklart att testa lyckan och se om man kunde mäta sig på internationell nivå.

Ur Lina Michals kollektion.

Ur Lina Michals kollektion.

Hur kändes det när du fick veta att du är finalist?
– Overkligt. Jag har haft kolibripuls sedan dess!

Varför tror du att just din kollektion valdes ut?
– Jag tror att det syns när något är grundligt genomfört, att man kan få en känsla av vad kollektionen handlar om direkt när man ser den. Och det tror jag att jag har lyckats med den här gången. Oavsett om man tycker om kollektionen eller inte så tror jag att man förstår var den kommer ifrån. Den är tydlig.

Ur Lina Michals kollektionen.

Ur Lina Michals kollektionen.

Berätta om inspirationen bakom kollektionen!
– Kollektionen Heathen Hearts tog avstamp i det svenska arvet, vår långa historia av animism och traditioner som midsommar, kronbrudar och lövning. Jag slukade massvis av Elsa Beskow-böcker! Målet var att förmedla en känsla av lustfyllt, oblygt överdåd, med vissa mörkare, råare inslag, i kontrast till vår designtradition av minimalism och funktionalism.

Hur sticker du ut bland dina konkurrenter i tävlingen?
– Jag tror att kollektionens organiska formspråk skiljer sig från de många minimalistiska, nästan arkitektoniska kollektioner som synts i tävlingen. Det känns kul att det är en spännande spridning på olika estetik bland finalisterna. Men det som gör att jag sticker ut där skulle jag nog säga är den spontana känslan i material och siluetter.

Ur Lina Michals kollektionen.

Ur Lina Michals kollektionen.

Vad skulle en vinst innebära för din framtida karriär?
– Framförallt att få folk att veta att jag existerar och jag skulle hitta en publik. Det är ovärderligt. Det spelar ingen roll hur bra man är om ingen vet om det.

Du skiljer dig från det minimalistiska svenska modet, tycker du att den typiskt svenska estetiken behöver livas upp?
– Både ja och nej. Jag tror att vi i vårt lilla land i norr håller en hög standard på modet och jag tycker ju inte illa om minimalism. Jag känner bara att det blir så enformigt ibland. Gång på gång bekräftar vi den svenska modebilden som något i grund och botten funktionellt. Ord som ”funktion”, ”innovativ kvalitet”, och ”fokus på detaljer” är förvisso honnörsord för en designer, men det skulle också kunna tillämpas på nästan vilket svenskt märke som helst. Anledning är nog att den svenska marknaden är så liten, man måste göra kläder som har fickor och kan tvättas för att överleva rent ekonomiskt här. Men tänk om vi kunde tillåta svensk design att vara lite mer än så, vad fantastiskt det vore! Det borde finnas plats för fler som Sandra Backlund, Bea Szenfeld och Erik Annerborn!

Ur Lina Michals kollektionen.

Ur Lina Michals kollektionen.

Satsar du på en internationell karriär eller den svenska marknaden i första hand?
– Världen är så himla liten nu för tiden, det vore nästan bakåtsträvande att inte satsa på en internationell karriär!

Hur ska våra läsare gå till väga om de vill rösta på dig?
– Enkelt, de klickar in på den här länken och lägger sin röst. Och sen ser de till att mamma, lillebror, farbror Åke och alla vänner röstar också. Då skulle jag bli sagolikt glad.