Lamix: ”Ingen kan matcha mig”

10 mar, 2022

Lamix

I mars släpper Lamix sin EP Bakom Kulisserna, det blir hans första projekt som independent. I en intervju med Popmani berättar Lamix om hur det är att vara självständig och att bli sedd för den artist han är.

Under februari släppte Lamix singeln Området, en av låtarna som finns med på den kommande EP: n Bakom Kulisserna. Till låten släpptes även en video som porträtterar musikens tema om att gå sin egen väg, och att lyckas oavsett vart man än kommer ifrån.

– Det är ett sätt att spegla min verklighet och att jag valde musiken i stället för att följa det mina vänner gjorde. Oavsett vart man kommer i från så ska man kunna lyckas.

Lamix berättar att livet som independent artist innebär att han får jobba efter sina egna villkor, men trots att det är kul så kan det även bli tröttsamt ibland.

– Det känns mycket bättre att jobba för mig själv, än för någon annan. Det kostar såklart i både tid och pengar, men i slutändan är det värt allt slit. Jag kan vakna upp en dag och lyssna på lite musik, käka frukost och gå ut med hunden och sen funderar på beats. Men ibland tröttnar man. Det är självklart kul med musik men om du gör det varenda dag så tröttnar du lite.

Vi pratar om Lamixs sound och hur han inte vill bli jämförd med andra artister inom den svenska musikscenen. Han menar att det känns litet och att han inte vill bli sedd som en svensk artist. Det är även viktigt för honom att inte bli definierad av sin tidigare musik.

– Om någon nämner Hey Baby stänger jag av öronen direkt. Jag gör musik för personer som säger ”ey bror din senaste låt” eller ”jag diggade när du sa det här”. Det är den publiken jag vill bredda ut, robotfansen kan gå till resterande artister.

Lamix 3

 

Jag konstaterar även att Lamix har stött på ett flertal internationella artister som Dave, Rich The Kid och French Montana, och frågar om deras sound eller karriärer har varit en inspirationskälla.

– Jag är min egen person och ingen kan matcha mig, och jag blandar min musik med olika stilar. Det är rap, sång och amerikanska melodier, och det finns knappt i Sverige. Artister som French Montana eller Rich The Kid har inte varit en inspirationskälla, men jag har alltid trott att jag är där, internationell. Om jag manifesterar att jag är bland de stora artisterna, så kommer jag vara där också.

Lamix vill bli den som representerar Sverige bäst internationellt. Jag frågar om han vill bli en Mr. Sweden.

– Mr. Sweden? Exakt, och det ska vara en läskig Mr. Sweden. Folk ska vara beredda på feta shower och scener. När jag uppträder händer det att jag gör backflips och skapar kaos. Jag vill vara en svensk men internationell artist.

Lamix 2

Jag märker av att Lamix har ett fantastiskt driv som artist, och mycket av det kommer från hans tidigare erfarenheter som har pushat honom till framgången. Han berättar om ett minne han sent glömmer.

– Jag har ADHD och var mobbad i skolan, alla garvade åt mig och tvivlade. Jag hade inte varit här idag om folk inte behandlade mig så illa, det var mitt driv. Vänta bara, tänkte jag då. En tjej på fritidsgården brukade gå fram till mig och säga ”du tror verkligen att du kommer bli känd din fucking sopa?”

Några år senare stötte Lamix på samma person och fick ett grattis av henne.

– Hon sa grattis, jag bara garvade och sa ”tack” och ”hejdå”.

Att vara en stor profil i ett digitaliserat samhälle är inte alltid lätt, negativitet och trender följer en oavsett vem eller vart man är. Lamix berättar att han inte orkar bry sig om folks åsikter och att människor lägger energi på fel saker.

– Hur mår folk? Många är så negativa, de kritiserar en lätt utan att ens lyssna på musiken, du är lost om du följer trender.

Jag frågar Lamix om det är någon låt på den kommande EP:n som är extra personlig för honom.

Trasiga Fönster, den låten betyder mest för mig och det var där allt började. Låten handlar om när jag kom hem sent en gång, fem på morgonen, morsan var inte där och lägenheten var låst. Jag hade fått ett samtal från hennes advokat om att hon skulle sitta i fängelse och inte komma hem.

I stunden då han kom fram till lägenheten så hade samtalet fortfarande inte nått Lamix. Tankarna forsade, och i det ögonblicket kände han att något inte låg rätt till.

– Innan jag fick det här samtalet stod jag utanför dörren i tre timmar, men jag kände att något var konstigt så jag krossade fönstret och det slutade med att jag bodde där i fem månader. Det var kallt, elen dog, frysen började smälta, maten blev dålig och det började lukta. Jag var i princip hemlös i ett hus, utan pengar och värme. Folk kommer nog inte fatta låten men för mig är min musik självterapi.

Lamix berättar om att uppskatta det lilla han hade och att komma ihåg vart han kommer ifrån, det finns ett starkt minne från en lokal grill som hade vände sig till för att överleva och mätta magen.

– När jag bodde i Hjulsta försökte jag leva på kebabmackor för 25 kronor. Min första hunt för dagen var att få i mig mat, jag har kärlek till den mackan och kommer aldrig glömma den.

“Investera i min musik, och du
kommer
höra något du aldrig hört.”

Från att prata om mobbning, ensamhet och den kommande EP:n som speglar historier likt det som berättas på Trasiga fönster, så glider vi in på ämnen som vänskap och framtiden. Musiken har såklart gjort Lamix till en stor profil, vilket även leder till mycket publicitet. Jag frågar honom hur han hanterar vänskap parallellt med kändisskapet.

– Jag har såklart vänner, men inte den där stora gruppen. Alla mina vänner är redan kända, så de vet redan om hur det är att vara känd.

Lamixs närmsta vänner ser honom för den han här, och ingen lägger stor vikt på det som händer runt omkring. Ett exempel på genuin vänskap som han tar upp, är relationen till kompisen och artisten Jireel. Vänskapen mellan Jireel och Lamix har varit viktig, i och med att de ständigt pushat och motiverat varandra. Han berättar även hur Jireel varit en inspirationskälla när det kommer till karrirärsval.

– Om Jireel gör något mäktigt och bra, eller släpper en fet låt, så blir jag såklart glad men det är inget nytt för oss två. Vissa tror att det är någon industry plant, men det är äkta vänskap, från att han gjorde sin första låt så var jag där med honom.

Lamix 4

Lamix är en artist med stora ambitioner och ett positivt mindset. Artistens sound har utvecklats i relation till tidigare musik. Valet av att gå independent är såklart en av anledningarna, då hans musikskapande sker på egna villkor. Men det är även viktigt att bredda sitt nätverk. Han menar att man måste sätta upp en bra grund för sin karriär och att tänka på framtiden.

– Start thinking like Jay-Z. Jag har lärt mig att det inte bara är genom musiken jag kommer lyckas. Det är viktigt att lära känna rätt folk och vara in the business room.

Med det sagt så är han hoppfull inför framtiden, och musiken är såklart fortfarande viktig för honom. EP:n är snart ute och Lamix är taggad.

Slutligen frågar jag Lamix om han har ett sista meddelande till alla som läser. Likt artisten nämnde tidigare så vill han att musiken ska tala för sig själv, och uppmuntrar lyssnare till att lägga fokus på rätt saker.

– Investera i min musik och du kommer höra något du aldrig hört, min musik är flames. Investera inte i vad personen har gjort, utan investera i musiken.

 

Skribent:
Leonard Lukic

Fotograf:
Daniel Stigefelt

Pin It on Pinterest

Share This