KRÖNIKA: Vinylskivan – en reflektion av din identitet eller en säkerhet för framtiden?

av | feb 21, 2021 | Artiklar, Framsida Startslider, Krönikor

Vinylen har lyckats resa sig från graven och hittat plats i 2020-talets digitala musikvärld, men varför har just denna trend vuxit sig allt starkare de senaste åren? Vad symboliserar den för oss som aldrig växt upp under dess framstående tidsera?

Innan årsskiftet kom ett flertal rapporter som visade att vinylskivan hade slagit sitt största försäljningsrekord sedan 1991. I fjol såldes totalt 1,842 miljoner skivor under veckan innan jul enbart i USA, där vinylen övertog försäljningen av CD:n för fjärde gången i rad.

Vi genomgår en cirkulerande trend i dagsläget, där våra äldre vanor och sätt att lyssna på musik har övergått till en allt mer “old school” stil, nämligen att köpa och spela vinylskivor. Varför denna trend är så pass populär just nu är en fråga med tusen svar. Vårt sätt att konsumera musik har i övrigt sett likadant ut de senaste tio åren med tjänster såsom Spotify och Apple music där majoriteten av musiken enkelt finns tillgänglig och lättåtkomlig för alla. Så varför har vinylen vaknat till liv och blivit en “modern” motreaktion under denna utveckling?

Denna trend kan ses utifrån både identitets- och subkulturella synvinklar, där vinylen ses som både ett samlingsobjekt och något som skildrar ens personliga utveckling och livskvalité. Den är både fascinerande och fysiskt tillfredsställande, framförallt för oss som aldrig växte upp under vinylens stora tidsera.

De senaste åren har efterfrågan på klassiska och sällsynta skivor i både originella och nyutgivna utgåvor varit stor, alltifrån Beatles-skivor till modernare 2000-tal. Försäljningen av nya skivor i vinyl har också ökat och allt fler artister och band väljer att återigen släppa sina nya material i fysisk form.

Bortsett från utgångspunkten att endast samla på vinylskivor som en rolig hobby så finns det en slags tillgivenhet för den fysiska musikformen mot den digitala. En teori handlar om att vinylen är ens personliga säkerhet för framtiden. Oavsett om din digitala musik inte finns tillgänglig en mörk dag så har du den alltid nära till hand som ingen kan ta ifrån dig. Framförallt så finns också en slags personlighets avskiljning i ens fysiska skivsamling som inte existerar på samma sätt som i ens spotifylista. Den känns på något sätt mer äkta och trofast och ger en större anknytning till dig som person och din egna historia.

Att köpa en vinylskiva för 200 kronor istället för att spela den digitalt är för många något absurt och föråldrat, men för många handlar det om en återblick och en ytterligare kloss i ens uppbyggnad av jaget.

Författare:
Whilliam Lindroth, Skribent

Fotograf: Anton. H Pexels

Pin It on Pinterest

Share This