KRÖNIKA: Väger retweets tyngre än pokaler?

3 apr, 2022

pokaler

Förra veckans Oscarstatyetter hamnade i skuggan av våldsamheter på evenemanget. Med Grammys annalkande i helgen kan jag inte låta bli att ställa mig frågan om det är pokalerna som kändisarna kommer tävla om, eller om den riktiga vinnaren är den som får internets uppmärksamhet.

Förra veckan ägde Oscarsgalan rum. Vart man än vände sig på sociala medier och nyheter rapporterades det om galan – men inte om vinnarna. I stället var det Will Smiths slag mot Chris Rock som tog fokus. Jag såg ett flertal inlägg som beskrev hur de knappt skulle vetat om att evenemanget ägde rum om det inte vore för den sensationella och väldigt sociala medie-kompatibla händelsen.

Nu är det dags för årets Grammys. Vad minns vi från de senaste åren? Ingen har nog glömt när Billie Eilish vann fem priser på galan för ett par år sedan, men utöver det inte priserna som jag kommer ihåg. Det är istället när Kanye West gick upp på scenen efter Taylor Swifts vinst på Grammys 2015, Ariana Grandes gigantiska klänning 2020, och Harry Styles fjäderboa som jag kommer att tänka på. Dessa händelser har en sak gemensamt: de väckte uppståndelse online, med hundratusentals memes och retweets.

Galorna är viktiga för status och berömmelse i nöjesbranschen, men det är inte längre priserna som leder till detta. Harry Styles fick mer uppmärksamhet för sin boa än för priset “best pop solo performance” som han vann på förra årets Grammys. Trots kritik fick Will Smith fick mer medieutrymme genom sitt slag än vad han fick för sin oscarsstatyett.

De övriga priserna är fortfarande lika med ära, rikedom, och en pokal. Men att vara framgångsrik kändis handlar trots allt mest om att många ska veta om vem man är – och här hjälper en trendande hashtag till mer än vad en klump metall gör, oavsett hur polerad, vacker och värdefull den är.

På galorna tävlas det lika mycket om retweets som om priserna i dag, om inte mer. På ett visst sätt kan jag se en positiv aspekt i det hela: medieeliten har inte längre ensamrätt i att lyfta fram vilka kändisar som får synas. Publiken får styra mer via makten de fått på sociala medier. Det är när den makten används till att lyfta fram något våldsbejakande som jag blir mer tveksam.

En sak är säkert: någon kändis kommer att kamma hem det inofficiella priset för “årets mest omtalade” efter helgens Grammys. Det är upp till alla oss andra att bestämma vem som väljs.

Författare:
Tilda Lindén

 

Pin It on Pinterest

Share This