KRÖNIKA: Skapas fankulturen online eller i en lektionssal?

26 sep, 2021

The Weekend

Kurser om Drake och The Weeknd kommer nu att erbjudas på ett kanadensiskt universitet. Men efter många år i fankulturens värld så är frågan: behövs organiserade kurser eller räcker internet?

Med start i början av nästa år kommer universitet Toronto’s X University i Kanada hålla kurser om Drake och The Weeknd, två av landets största artister. Under namnet Deconstructing Drake and The Weeknd så kommer studenter att kunna lära sig allt om artisterna och deras låtar med utgångspunkt i teman som etnicitet, kultur och hiphop. Kurserna kommer att ledas av författaren och poddaren Dalton Higgins.

Det är inte första gången som kurser om artister erbjuds. Sedan tidigare går det att läsa kurser om pop- och rockstjärnor som Miley Cyrus, Lady Gaga, och Bruce Springsteen. Och det är väl i sig ingenting konstigt med att lära sig allt som går att veta om artisters liv. Det känns nästan viktigare än någonsin att i dagens klimat få veta vad artister bottnar i och hur deras musik speglar såväl samtiden och dåtiden för att få perspektiv och förståelse för dagens musikbransch.

Men kurserna får mig att tänka på min egna karriär i artistkunskap. Eller artistkunskap är kanske att ta i. Tre bättre ord skulle nog vara ”ohälsosamt beteende online”. För mig har sidor som Tumblr och Twitter alltid varit ett stående inslag i mitt liv. Där har jag sedan mina tidiga tonår följt ett stadigt antal viktiga bloggare som har gjort att jag har kunnat ha stenkoll på exakt alla artister som jag någonsin har varit intresserad av. Under de senaste åren har mitt fokus på nämnda sidor varit Taylor Swift, One Direction och samtliga solokarriärer från nämnda band.

I dagens samhälle går det att tänka på vilken känd person som helst och man kan vara säker att det redan finns en rad fankonton och fler är i detta nu säkert på väg. Men det finns fankonton och sedan finns det fankonton. Ett vanligt fankonto kanske repostar bilder på deras favorit och skriver en rolig text. Sedan finns det berättare. De som lägger ner sin själ på att hitta referenser som passar i deras flera sidor långa Tumblr-text på ämnet “Why Louis Tomlinson used a dartboard in the video for Walls”.

De bloggare som jag följer bidrar alla med sina specialkunskaper på något vis. Vissa har ett stort modeintresse och kan på så vis dra paralleller från Harry Styles senaste outfit från en konsert i Chicago till till exempel en karaktär i en film. Parallellerna presenteras såklart med ett antal bilder för att bevisa bloggarens poäng samtidigt som personen även har skrivit en längre text med såväl intressanta reflektioner som hänvisningar till vidare läsning.

Andra bloggare har ett större fokus på de historiska aspekterna av artisternas uppträdanden och liv. En post kan därmed bestå av ett skeende av en specifik scen från en video av Taylor Swift följt av ett långt inlägg ackompanjerat av såväl bilder som viktiga poänger.

Jag har lärt mig så mycket av mitt liv på internet. Ibland kan jag vara avundsjuk på att jag har så lätt för att lära mig om mina favoritartisters liv samtidigt som jag under skoltiden hade otroligt svårt att lära mig de mest basic av mattetal. Just då upplevde jag att min hjärna hade ett begränsat utrymme där det inte riktigt fanns rum för mer information, den var liksom full av kunskap efter timmar och åter timmar på internet. Trots att jag i dag är äldre så fungerar min hjärna tyvärr likadant och måste jag sortera information i min hjärna så kommer fortfarande analyser av Taylor Swifts nya video främst.

Säga vad man vill om kurser i musik och artisters liv. Många gånger kan internet och fansens passion för musiken ge minst lika mycket information, om inte mer. Men förhoppningsvis får studenterna en liten glimt av fankulturens underbara värld och kanske är bara kursen i Drake en början på något stort.

Författare:
Emma Isberg, Redaktör

Fotograf:
Press

 

Pin It on Pinterest

Share This