KRÖNIKA: Nu tar vi vårt gemensamma ansvar

av | jun 3, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Krönikor

Vi inom musikindustrin har blivit ombedda att ta vårt ansvar kring representation. Låt detta bli sista gången vi behöver den påminnelsen.

Det har trillat in mejl och statusuppdateringar under senaste dagarna i oändlighet. Företag och skivbolag lovar att ”göra bättre”, utan en direkt plan of action att visa upp. Både tidningen Rolling Stone och Musikguiden har försökt krama ur ett svar ur de stora bolagen, utan några konkreta svar.

Det blir istället en pliktskyldig solidaritet, en tillfällig paus, och sedan tillbaka till vardagen. En optisk aktivism i form av en bild eller två i flödet för att plocka poäng eller för grupptryckets skull. Kanske ett klipp på poliser och demonstranter som kramas och tröstar varandra, för att lugna de egna nerverna. För att vi som vita kan välja när vi vill stänga av förtrycket, vi kan pausa, bläddra förbi, slippa se och välja att fokusera på när vita agerat med ett minimum av mänsklighet.

Vi som är vita och privilegierade frågar oss själva vad vi kan göra, som att inte nästan vad som helst vore bättre vid det här läget. Det är svårt att säga något utan att framstå som poängplockare, att ta plattformen från någon som förklarar det bättre. Men det här är vårt ansvar och något vi kan göra bättre. Det skulle aldrig behövt gå så här långt.

På Popmani är vi bra på att applicera genusperspektivet. Men faktum kvarstår är att det är långt mycket mer vi kan göra för att inkludera minoriteter, både på redaktionssidan och i vår bevakning av populärkulturen. Inte för att det är ett tvång, utan för att vi behöver göra vår läxa och som rörelsen påpekat, nästan alla de genrer som vi skriver om är sprungna ur den svarta kulturen. Det räcker inte att uppmana till att streama svarta artister, om vi inte lyfter dem och ger dem en likvärdig plattform.

Låt de svarta rutorna i sociala medier sätta punkt för något som varit. Allt vi med privilegier är ombedda att göra är att lyssna, ta in och agera medmänskligt. Artisten A-Trak skrev på Twitter i måndags “tomorrow we get to watch the record industry embarrass itself. ‘We haven’t been doing anything about anything, so we thought: let’s do nothing’.

Låt inte saker gå tillbaka efter en dag eller vecka. Vi som musikmedia har ett ansvar att lyfta, men också hålla bolagen och oss själva vid våra löften.

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This