KRÖNIKA: Musiksmak och personlighetstyp

1 aug, 2021

lyssna på musik

Du träffar en ny person. Ni börjar prata musik. Det visar sig att ni gillar samma låtar och du tror att du har hittat din nya bästa vän. Vi har alla varit där – men är det rimligt?

Jag har alltid tänkt, sagt och trott att någons musiksmak säger mycket om personen. Jag har byggt hela relationer på att jag har samma favoritband som någon. Att gilla samma låtar är kanske det enklaste sättet att fort känna samhörighet med en annan människa.

Kan man faktiskt applicera personlighetsdrag på någon utgående från deras musiksmak?

Som sagt är jag medveten om att jag gör det själv. Jag utgår från att någon som lyssnar på reggae har andra personlighetsdrag än någon som lyssnar på EDM. Ingendera behöver nödvändigtvis vara positivt eller negativt, men båda alternativ påverkar garanterat min bild av personen. Jag tror att den som gillar det förstnämnda är lite mera laid back, och att EDM-fanet är mer hetsig.

I vissa fall är det nog rimligt att anta saker om människor beroende på deras musiksmak. Om någon tycker det är helt oproblematiskt att älska Michael Jackson, ja, då säger det ju faktiskt något om hur personen ser på frågan om att ”skilja verk från person” eller på ”cancel-culture”.

I andra fall är det helt bortom förnuftet. Vad säger det egentligen om en person att den har samma topp tio lyssnade låtar som jag, förutom just den lilla detaljen?

Vilken musik man lyssnar på är för många en viktig del av ens identitet och ett sätt att ingå i en grupp. Hårdrockare, punkare och emo är alla exempel på subkulturer där en gemensam musiksmak står i fokus och skapar en gemenskap. Det är ett allmänmänskligt fenomen. Man dras till folk som är lika en själv – och värderingar, intressen, och vad man väljer att lägga till i sin Spotifylista ingår alla i listan på likheter man kan hitta. Det är inte fel, men problemet är om man antar att en gemensam musiksmak betyder att man också delar syn på allt möjligt annat.

Att hitta vänskaper och relationer via musik är fantastiskt. Det finns få känslor som liknar den när man är på en konsert och alla sjunger med i samma låt. Det kan betyda mycket i stunden, men i slutändan tror jag att ha samma favoritlåt säger precis lika lite om gemensamma drag som om man har samma skor. Man kanske har lite samma stil, ja, men om man har något annat gemensamt – det är faktiskt omöjligt att veta.

Författare:
Tilda Lindén

Fotograf:
Andrea Piacquadio

 

Pin It on Pinterest

Share This