KRÖNIKA: Låt oss rappa om sex

av | nov 16, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Krönikor

Sex har alltid varit ett självklart inslag inom hiphop. Men när allt fler kvinnor nu slår igenom i genren upplevs dessa sexuellt laddade texter plötsligt som omoraliska. Handlar det verkligen om objektivt ansvarsutkrävande, eller är diskussionen i sig misogyn?

För ungefär två veckor sedan fick jag vad som bara kan beskrivas som en sexuell käftsmäll, något otippat under sändningen av höstens andra avsnitt av det folkkära familjeprogrammet Så Mycket Bättre. Det var i en ångande het tolkning av Benjamin Ingrossos Tror du att han bryr sig. Silvana Imam gjorde som vanligt sin grej, vilket denna gång bland annat innefattade detaljerade återgivelser av diverse sexakter.

När jag hörde Silvana rappa inför hela svenska folket om att ”dyka in i mälaren” såg jag för mitt inre hur generade svenssons satte sourcream-chips och Coca-Cola zero  halsen och utbytte förfärade meningar om hur opassande det hela var. Och jag snarkade inombords åt den föreställningen. Ta er samman, tänkte jag.

Det påminner om hela världens tröttsamma reaktioner på den sexdrypande megahiten WAP. I låten rappar Cardi B och Megan Thee Stallion explicit och ofiltrerat om sex ur ett kvinnligt perspektiv. Detta blåste liv i en hetsig, världomspännande debatt om huruvida deras låttexter var feministiska i sitt omfamnande av kvinnlig sexualitet eller om de i själva verket förstärkte skadliga och problematiska idéer om detsamma.

Podcasten Raseriet, av och med Amie Bramme Sey och Fanna Ndow-Norrby, släppte i slutet av augusti avsnittet WAP WARS där de iscensatte en debatt i vilken Amie åtog sig åsikten ”WAP är problematisk” och Fanna ”WAP är feministisk”, lite förenklat. Amie tog upp argument som att låten bidrar till våldtäktskultur och hypersexualisering av svarta kvinnor medan Fanna kontrade med att låten i själva verket symboliserar sexuell frigörelse hos kvinnor.

Jag tar inte nödvändigtvis ställning i om låten är feministisk eller ej, det låter jag vara osagt. Jag menar istället att det behövs en fokusförflyttning. Enligt mig är det just själva diskussionen om denna typ av låtar som är problemet. Varför ska kvinnliga rappare ställas till svars på ett sätt som manliga rappare aldrig blir? Absolut, i en perfekt värld hålls alla artister ansvariga för innehållet i sina låtar, men i en värld där detta endast gäller kvinnor vill jag inte leva.

Men har de inte ett ansvar då? Varför ska kraven på de kvinnliga rapparna sänkas – är det inte kraven på de manliga rapparna som ska höjas? Jo, givetvis vore det idealt. Men i mina ögon är den typen av argument bara ännu ett sätt att ge männen ett frikort, tillåtelse att fortsätta upprätthålla det patriarkala system vi lever i. För vi vet ju att så länge männen sitter på makten kommer de inte hålla varandra ansvariga, och för mig är då det enda rimliga att vi – till dess att makten förflyttas – även låter kvinnor off the hook.

Dessutom tänker ärligt talat cynikern i mig att detta omedelbara och, enligt mig, oproportionerliga problematiserande av sexuella låttexter snarare handlar om ett misogynt behov av att tysta kvinnor i allmänhet än att faktiskt utkräva någon typ av objektivt ansvar.

Fine, moralisera över sexuella teman i musik om det är din grej – whatever floats your boat liksom. Men om du inte står på barrikaderna och skammar Jireel när han rappar om att han ”fuckar henne helt numb”, eller Big Sean när han rappar: ”Cum inside your face, oh baby, now you can’t smile”, ta då också ett steg tillbaka och svälj moralkakan tillsammans med din Coca-Cola zero när Silvana Imam skiner på bästa sändningstid.

Författare:
Linn Anglerfjord

Pin It on Pinterest

Share This