KRÖNIKA: Joan Jetts osynliggjorda arv

av | okt 18, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Krönikor

I september fyllde grundaren av den kvinnliga rocken Joan Jett 62 år. Emma Thimgren frågar sig hur en levande legend fortfarande kan vara så anonym.

För många har Joan Jetts gärning kunnat gå obemärkt förbi. Kanske främst för män eftersom de redan varit inbjudna i de rum som Joan öppnat upp för musikintresserade tjejer.

Jag gissar att det också är därför hon uteslutits ur kanon av musikjournalister, som under Joan Jetts livstid varit och till stor del fortfarande är, män. Faktum är ju även att rockens värld fortfarande är en långt ifrån självklar plats för icke-män än i dag.

Nämner man Joan får man ofta svaret “jo, men det är ju hon som gjort…” och en menande blick i väntan på att jag ska fylla i en låttitel som Bad Reputation, för att de sedan ska kunna utbrista “det var ju det jag hade på tungan!”.

Joan togs inte upp på min musikundervisning i grundskolan, inte heller nämndes hon under musikvetenskapen på universitetet. Svaret till det skulle kanske kunna vara att hon är mer profilerad i sitt hemland USA. Men när hon för tre veckor sedan bjuds in till The Late Late Show, ett av hennes få framträdanden i TV, är det för att tolka en annan rockkollega. Inte för att ta plats själv.

Det tycks förresten vara en populär trend, att hon bjuds in för att prata om en död gubbes gärningar för rockmusiken, istället för sin egen. Det trots att hon startade The Runaways när hon var 17 år gammal, det första rockbandet med bara tjejer, för vilka hon skrev majoriteten av texterna.

Ett band som varit instrumentala för efterkommande kvinnliga musiker. Men som aldrig varit populära hos de manliga kritikerna på grund av deras utmanande texter, attityd och genreval. Eller för att kalla det vad det var, att bete sig som killarna i en mansdominerad bransch.

Sedan dess har Jett släppt 16 album och turnerat oavbrutet. För att inte tala om hennes roll som producent bakom bland annat Bikini Kill, status som feminist- och HBTQ-ikon och populariserande av låtar som I Love Rock and Roll, You Don’t Own Me och Wild One. Där nog de flesta är mer bekanta med hennes version än originalet, men ändå inte har koll på vem hon är.

Joan blev även den första kvinnan att äga ett independentbolag. Något som blev en nödvändighet efter att hon fått ett tjugotal nej från bolag att släppa hennes debut som soloartist. Ett album som sedan landade på plats 51 på Billboard 200.

Det dröjde dessutom till 2015 innan Jett blev inkluderad i Rock and Roll Hall of Fame, en plats en blir kvalificerad för 25 år efter släppet av debuten. Jetts första album med The Runaways släpptes 1976. Samma år som Joan valdes Green Day in, precis 25 år efter deras debut. Frontmannen Billie Joe har angett Jett som en av sina största idoler.

You’re living in the past it’s a new generation/A girl can do what she wants to do and that’s what I’m gonna do, sjöng Jett redan 1980, som alltid före sin tid. Jag vill inte att Joan Jett ska bli en till musiker som blir relevant först efter hennes död. Därför har jag satt ihop en lista med obligatorisk lyssning för den oinvigde.

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This