Kristofer Greczula: ”Jag frågade mig själv om jag skulle sluta med musik”

13 dec, 2021

Kristofer Greczula

Nästa år släpper Kristofer Greczula ny musik i form av ett album. Ett album som bearbetats länge och resulterat i en inre resa. Popmani får sitta ner med Kristofer och prata om västkusten, storstaden och artisteriet.

Redan som 16-åring började Kristofer Greczula sin musikkarriär. I dag är han väletablerad och världsvan med en hel del spelningar i bagaget.

När vi ses en lördag i Göteborg ska han på kvällen uppträda på Oceanen under Viva Sounds. När jag pulsar upp för ett snötäckt Stigbergsliden upp till Ebbes Hörna sitter Kristofer redan vid bordet. Redan innan jag hunnit trycka på rec har vi kartlagt vår anknytning, han från Falkenberg och jag från Varberg. Tydligen så samåkte min mormor med Kristofers mor till jobbet. Några år senare skulle vi två sitta på Ebbes Hörna. Kristofer bor numera i Stockholm, en stor kontrast från Falkenberg.

– Jag får ju det bästa av båda världar. Jag har Stockholm där jag trivs och jobbar, där har jag också mina vänner. Men sen när jag kommer hem så är det familj och mys. Drömscenariot är att ha flera boenden, och då är Falkenberg ett av dem.

Under vår intervju får Kristofer komplimanger för sin stora pälsjacka av en annan café-besökare. Ringarna på hans fingrar får mina att kännas nakna.

– Mode och kläder är ju ett sätt att kunna uttrycka sig utan ord. Jag tycker det är roligt.

“Det är något magiskt med låten, rösten och vemodet.”

Kristofer släppte i november Hold My Heart, en engelsk version av Björn Skifs odödliga Håll Mitt Hjärta. En låt som för mig viskar om mina år i kören, flerstämmig körsång och ett vemod som liksom lägger sig som en hinna. Håll Mitt Hjärta släpptes 2002 och låg totalt 42 veckor på Svensktoppen och har tolkats av ett flertal andra stora artister, bland annat av Carola. Kristofers tolkning är likt originalet en låt full med vemod, nästintill skrämmande, som exploderar i sista refrängen. Kristofer berättar hur processen gick till.

– Mitt förlag där jag är signad som låtskrivare äger rättigheterna till låten. Tydligen så har dem jobbat på en engelsk version under rätt många år. När de tillslut var nöjda med texten frågade mitt förlag mig om jag var intresserad. Det blev ganska coolt och jag kunde göra den till mitt eget sound. Det är något magiskt med låten, rösten och vemodet.

Det kommande albumet har kommit till under en lång process. Singeln Leaving You For Another blev en nytändning i karriären.

– Det var varit en ganska lång process. Innan jag skrev Leaving You For Another, så hade jag inte släppt musik på ett tag. Jag hade en liten identitetskris där. Jag var lite lost, både som privatperson och som kreatör. Jag frågade mig själv om jag skulle sluta med musik. Leaving You For Another blev en slags nystart. Att göra albumet har varit både en jobbig process inom mig, men en härlig och förlösande process nu på slutet.

Kristofer lade nyligen ut ett inlägg på Instagram där han talar om Spotify-wrapped. Han poängterar hur statistik och antal streams kan vara missledande för konstens betydelse. Han avslutar inlägget med ’’Imagine Spotify without streams and Instagram without likes. That’s a world I wanna live in! I hope that day will come soon.”.

– Omedvetet, eller medvetet, lyssnar man ju på det som har mer streams. Jag tycker inte att det är så man ska bedöma konst. Man lägger en massa värderingar och tar beslut efter algoritmer, man frågar sig tillslut vad håller jag på med nu? Nu har jag tappat hela anledningen till varför jag gör det här. Jag försöker bara gå tillbaka till det som känns viktigt för mig.

Skribent:
Julia Hvalgren

Fotograf:
Niklas Palmklint

Pin It on Pinterest

Share This