KNASH: ”Våra låtar gör sig bäst live”

av | maj 5, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

KNASH från Stockholm släppte nyligen sin självbetitlade debut-EP och vi har pratat med sextetten om deras relation till scenen och processen bakom den melodiösa punken.

Efter en rad hyllade singlar och konserter var det i slutet på april äntligen dags för KNASH att släppa sin självbetitlade debut-EP. Ett efterlängtat släpp som består av både äldre och nyskrivna låtar som berör allt från dålig vänskap till sexistiska idioter.

– Det känns skitkul att äntligen släppa något mer än bara singlar. Vi har snackat om att släppa en EP länge så det är verkligen på tiden. Det känns kul att få visa flera sidor av oss i en och samma samling. Vi hoppas de som lyssnar kommer gilla det. Vissa av låtarna har vi spelat sedan 2015 på spelningar och vissa är nya, så det är en salig och härlig blandning.

Trots att bandet har släppt musik i fem års tid är det först nu som KNASH väljer att släppa en samling i EP-format. Varför det blivit så är enligt bandet oklart, men processen har resulterat i att både låtar skrotats och fötts.

– Det fanns en färdig EP redan 2015, fast med helt andra låtar. Varför vi inte släppte den minns vi inte, men den fanns. Tror vi fick rådet att släppa singlar till en början och sen kändes EP:n inaktuell efter ett tag. I och med att vi nu inte är bundna till något bolag kände vi att det var dags så vi gjorde en ny.

Låtarna skrivs gemensamt av alla sex medlemmar i bandet och handlar ofta om olika situationer som de stöter på i vardagen.

– Vi skriver allihopa tillsammans om saker som vi ser i vardagen. Ofta kommer vi med olika idéer om genre eller texttema vi är sugna på, och slutresultatet blir en blandning av allt detta. Låtarna till denna EP är ganska olika, men tillsammans kännetecknar de KNASH och vårt sound. Vi tyckte det kändes som en bra första samling att släppa.

”Det bästa är nog att få spela
med sina bästisar.”

Omslaget till samlingen är skapat av tecknaren Olivia Ekelund och är inspirerat av ett av spåren på EP:n som går under titeln Waste My Day och handlar om att spendera tid med sig själv.

– Olivia är en helt fantastisk tecknare så vi blev väldigt glada att hon ville göra det åt oss. Vi bad om en badrumsinspirerad bild och gav henne lite ledord, och från det gjorde Olivia den fantastiska skapelse som är omslaget. Det är främst inspirerat av låten Waste My Day på EP:n som handlar om att umgås med sig själv, oplanerat tidsenligt nog.

KNASH har blivit omtalade för sina konserter och det är just i liveformat som bandet skiner extra starkt, men i tider som dessa får scenen vänta.

 – Vi älskar att spela live, våra låtar gör sig bäst så. Det blir roligare för varje gig, och bland det bästa vi vet är att få åka till andra städer och spela på nya ställen. I samband med EP:n skulle vi haft releasespelning på Nomad, men det ställdes såklart in. Jättetråkigt, men det är så det måste bli i dessa dagar. Vi planerar att ha en releasefest när det blir möjligt och fira ordentligt då istället.

Att vara sex vänner i ett band kan för vissa verka svårt, men för KNASH är det de som är det bästa med att få vara en del bandet. Att få ha ett utrymme att uttrycka sig tillsammans med sina vänner och att upptäcka nya ställen ihop.

– Det bästa är nog att få spela med sina bästisar, åka till nya ställen tillsammans, ta en bandfika och ett flertal after-gigöl. Dessutom har alla vi en ventileringsplats när grejer händer som en känner att en behöver ta ut i en låt, vilket kan vara välbehövligt ibland.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Fotografi:
Amilia Öhberg Soukri

Pin It on Pinterest

Share This