Kanot: ”Ofta uppstår magin i olika tolkningar och misstolkningar av den andres musikaliska idé”

av | apr 24, 2020 | Artiklar, Intervjuer

Den psykedeliska duon Kanot levererar ett träffsäkert samarbete tillsammans med Virginia And The Flood på singeln Your’s Forever Amen. En låt som i dag släpps på både svenska, engelska och franska.

Kanot består av Anton Kolbe och Jesper Jarold som båda har erfarenhet från en mängd band sedan tidigare som till exempel Fontän, Tross och Ultra Satan. Deras samverkan växte fram både på scen och under inspelningar vilket senare ledde till formationen av den psykedeliska duon Kanot.

– Det började med att Anton mer eller mindre kuppade in sig på congas på en Fontän-spelning. Flera inhopp och samarbeten senare, både på scen och i inspelningssammanhang, så började vi skicka musikaliska embryon till varandra som vi på olika sätt bearbetade i våra respektive musikstudios, Winterwhila i Göteborg och Furustudion i Stockholm. Ofta uppstår magin i olika tolkningar och misstolkningar av den andres musikaliska idé, som vi sedan sitter tillsammans med och editerar och förädlar.

Projektet har blivit ett tillåtande utrymme för dem båda vilket har lett till en nyfiken och lättsam plats där skapandet obundet har fått möjlighet att utvecklas.

– Vi är båda bekväma med att hålla ett ganska högt tempo och, så att säga, vrida på produktivitets-kranen utan att grubbla eller tveka för mycket. Vi möts också i en slags jovialisk nyfikenhet, där vi kontinuerligt testar och omdefiniera soundet och referensramarna. Kanot blir en väldigt tillåtande plats för oss.

”I varje låt försöker vi hitta den där lilla hemliga dörren som öppnar upp musiken åt en ny riktning som vi ännu inte riktigt känner till.

Oavsett projekt så är det resan av ljud som kännetecknar dem båda medlemmarna och det är ofta just det elementet som lyckas trollbinda lyssnaren. Men hur viktigt är den instrumentala färden för Kanot i sitt skapande och hur finner man egentligen slutet på en låt?

– Slutet ja, haha, även om det blir en enkel synkop eller en lång fade-out är nog målet att låten ska vila kvar hos lyssnaren även efter att den har tagit slut. Vi tänker nog inte så mycket längre på att skapa den perfekta instrumentala färden, även om det med åren kanske blivit en ofrånkomlig del av vårt uttryck och verktygslåda. Snarare försöker vi i varje låt hitta den där lilla hemliga dörren som öppnar upp musiken åt en ny riktning som vi ännu inte riktigt känner till.

I dag släpper duon singeln Your’s Forever Amen som är ett samarbete med Virginia And The Flood som i höstas var aktuell med sitt debutalbum AQUA DUCK DOWN. En kollaboration som startade på Holy Moly i Göteborg.

– Då och då brukar Jesper gå till ett litet tacohak vid namn Holy Moly och äta en bit och ta en kall sockerdricka. Stället drivs av gitarristen i Virginia & the flood och Cornelia jobbar i baren, så det var där vi började snacka musik. Jesper fick höra på hennes låtar och blev förtrollad av en vacker röst. Vi hittade en låt som vi ville jobba tillsammans med och bokade in tid för inspelning, och var färdiga på under en timma.

Det är lätt att låta sig trollbindas av det kalejdoskopiska soundet på låten och förutom Virginia And The Floods vackra vokaler så har bandet även valt att släppa låten på tre språk; svenska, engelska och franska. En idé som bottnar i bandet har spelats en hel del på radio i Frankrike.

– Kanot har ju fått en del radiotid på en kanal i Nantes/Frankrike så jag frågade om vi skulle testa en version på franska. Timo Lundgrens (Uran, Exorcist Gbg) flickvän Charlotte gjorde en översättning på franska. Det gick lika fort så vi tänkte att vi kör en på engelska med..

Framtiden ser ljus ut för den som önskar att höra mer musik från Kanot och enligt bandet själva väntar fler intressanta samarbeten runt hörnet.

– Det finns en stor mängd mer eller mindre färdigt material som kommer komma ut i olika former, bland annat en planerad maxi-singel på ett Nantes-baserat bolag i början på hösten. Sen håller vi på med nya intressanta samarbeten med vokala artister. Vi gillar ju också att pyssla, så det dröjer väl inte länge innan första Kanot-badrocken eller Kanot-soffbordet når marknaden.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Fotografi:
Press

Pin It on Pinterest

Share This