Foto: Vintage Books

Foto: Vintage Books

Plötsligt var det inte skämmigt att läsa om BDSM-lekar på tunnelbanan. Japp jag pratar om 50 nyanser av honom eller i originaltitel 50 shades of Grey. Nu ska den erotiska romanen bli film och i november är inspelningen planerad att kicka igång. Efter att Charlie Hunnam (aka Jacks i Sons of Anarchy) fick hoppa av projektet då det krockade med Sons fo Anarchy är bland annat Alexander Skarsgård aktuell för rollen som Christian Grey, den rike hunken som introducerar oskuldsfulla Anastasia till minst sagt kryddiga nätter.

Okej, jag förstår grejen med att avdramatisera erotik som kan läsas i en snygg pocket utan att någon blir upprörd (även om många blev väldigt upprörda när boken kom). Även kvinnor kan få lite spice åt fantasin utan att behöva konsumera porr som inte är till för kvinnor. Jag tycker även att det är bra att det görs erotik eller porr om man så vill för kvinnor, av kvinnor, på kvinnors villkor. Vad jag däremot undrar är hur den här boken kommer bli som film eftersom den kommer publiceras på samma arena som valfri Hollywoodproduktion.

Förutom de otaliga sexakterna mellan Anastatsia och Mr Grey består storyn av förändringen av Anastasias och Mr Greys karaktärer. Anastasia blir mindre tafatt och definitift mindre oskuld. Mr Grey blotttar succesivt mer av sitt trasiga indre vilket förklarar hans vanor I sängkammaren. Resten är regelrätt snusk. Storyn är med andra ord väldigt tunn om filmmakarna inte har tänkt fokusera på sexet.

Och det tänker en ju göra. Men hur gör en då snusk på film? Alltså rent tekniskt förstår jag ju självklart hur det går till, men kan det göras utan att det blir porrfilm? Är det meningen att det ska vara det? Och i så fall, tar porrfilmen precis som den erotiska litteraturen ett stort, accepterat steg in i populärkulturen? Kan filmatiseringen av 50 shades of Grey förändra hur vi ser på porr?

Visst har sex som inte är klassisk porr förekommit på film förut. I About Cherry får vi följa en tjej som flyttar till San Fransisco och börjar försörja sig på att göra porrfilm. I Stanley Kubrick-filmen Eyes Wide Shut utforskar en doctor (Tom Cruise) i New York under en natt sina moraliska och sexsuella gränser efter att hans fru erkänt att hon nära på varit otrogen. Och Basic Instinct är mysterisk thriller med sexuella inslag när den är som bäst. Så visst har “serriös” film med tätt mellan sexscenerna gjorts förr och bra. Men 50 shades of Grey känns endå extrem jämfört med sina tidigare motsvarigheter.

Och det är väl som sagt bra att göra jämställd porr. Och jag hoppas innerligt att det blir det och att det blir bra istället för en parad av incinuerade sexscener som fejdar ut precis när akten dragit igång. Det här är ett projekt som måste behandlas med varsamhet för att 1. Inte bli töntigt 2. Inte bli bara vulgärt 3. Verkligen bli erotik på båda könens villkor. Kan det här starta en ny era när det erotisk, konstnärlig film blir ett lika självklart inslag på bio som romcom och action?

Jag väntar med spänning på var det här filmprojektet kommer landa. Inte minst på hur det kommer bli att se 50 nyanser av honom i en fullsatt biosalong.

Pin It on Pinterest

Share This