José González annonserar sitt första album på sex år

av | apr 14, 2021 | Artiklar, Läsvärt, Nyheter

José González annonserar nytt album med singeln Visions. En vacker sång för mänskligheten i anthropocenen.

Efter att i mitten på februari återvänt med sitt första nya material sedan Vestiges & Claws (2015) står det nu klart att José González släpper sitt första album på sex år i höst.

Nyheten kom i dag tillsammans med singeln Visions som är en låt vars text kom till i början av pandemin och som enligt González själv beskrivs som en sång för mänskligheten i anthropocenen. Det kommande albumet kommer gå under titeln Local Valley och släpps den 17 september.

– Vi är aporna som börjat förstå universum och vår plats i kosmos. Vi förändrar vår omgivning i en allt snabbare takt, så mycket att vi börjar ta över rodret för vår planet. Vare sig vi vill eller inte. De senaste 12.000 åren har varit ovanligt stabila på en geologisk skala, och nu riskerar vi att hamna i obalans i vårt edens lustgård. Samtidigt utvecklar vi redskapen för att bekämpa naturliga risker som hade varit katastrofala för våra förfäder. Som Stewart Brand sa ”Vi är som gudar och vi måste bli bra på det”.

Enligt González själv påminner skivan om hans tidigare soloalbum både i sound och stämning och beskrivs som en naturlig fortsättning och en blandning av klassisk nordamerikansk folkmusik och singer-songwriter, samt influenser från Latinamerika och Afrika. Förutom att sjunga på engelska, så har José för första gången även spelat in texter på både spanska och svenska.

– Texten tog sin form tidigt i februari 2020, precis när forskare började twittra om en möjlig pandemi. Ämnet för sången kändes angelägen. Jag spelade in den liksom resten av albumet i vårt fritidshus i Bohuslän. Det hörs fåglar och skogsljud från verandan tillsammans med lager av syntloopar i bakgrunden.

Författare:
Redaktionen

Fotograf:
Peter Toggeth / Mikel Cee Karlsson

Pin It on Pinterest

Share This