José Gonzáles: “Det har varit min ambition att försöka bredda mig”

23 sep, 2021

José Gonzáles

Artisten och gitarrvirtuosen José Gonzáles är tillbaka. I månadens intervju har vi pratat med honom om bland annat humanism, effektiv altruism och varför han inte längre vill åldras med allvarlig musik i fina teatrar.

Mot en himmel av trädkronor dyker José Gonzáles upp på Zoom-skärmen. Han är ute och promenerar i Slottsträdgården i sin hemstad Göteborg. Det har gått nästan två decennier sedan solodebuten och José Gonzáles har gjort sig ett namn i hela världen. Han har skrivit filmmusik till en Hollywood-film, turnerat världen över, och ingen kan ha missat genomslaget med covern på The Knifes Heartbeats. Hans lågmälda singer-songwriter-musik har skapat högljudda och hyllande gensvar.

På nya albumet Local Valley möter vi en mer mångfacetterad José Gonzales. Även om hans sound är i grunden bekant med nylonsträngad gitarr i ett lågmält men intensivt uttryck, har han nu hämtat inspiration från fler musikstilar och på albumet sjunger han också på hela tre språk: svenska, spanska och engelska. José Gonzales är född i Angered med argentinska föräldrar och har både svenska och spanska som modersmål.

– Den här gången behövde jag inte pusha mig själv, utan det flöt på bra. Det har varit min ambition att försöka bredda mig, i både stilen jag gör och i språken.

Att sjunga på modersmål var tidigare ett sätt att skapa en distans mellan honom och musiken, berättar José Gonzales.

– Jag var väldigt mån om att inte vara ännu en gråtmild singer songwriter. Det var min grej att försöka ha något slags hårdare yttre, då passar engelska bra. Men nu känner jag att modersmålen är ungefär lika nära som engelskan. Särskilt med spanskan kan jag känna att ger en salut till mina influenser av  latinamerikansk musik som jag har växt upp med.

José Gonzales 2

Albumet är tydligt idéburet och präglas av humanism som är en livsåskådning José Gonzáles förespråkar. Han intresserar sig även för så kallad effektiv altruism som han förklarar kortfattat som att göra gott så effektivt som möjligt. Det kan handla om att donera pengar till effektiva välgörenheter, men i albumet handlar det snarare om en ambition att ta reda på mänsklighetens största risker och sedan på bästa sätt tackla de riskerna.

– Sången Vision handlar om att vi tillsammans försöker hitta en vision för vår gemensamma framtid som mänsklighet. Det är något man pratar mycket om inom effektiv altruism-kretsar. Dels att hjälpa och undvika onödigt lidande i kännande varelser som lever nu, men också att tänka på framtida generationer och se hur vi klarar oss förbi de uppenbara hindren som vi har de kommande hundra åren: klimatförändringar, pandemirisker och artificiell intelligens.

”Genom att tänka till kring de här ämnena känner jag att jag får en större förståelse kring varför man i alla kulturer har hittat på så mycket kring liv och död.”

Även om José Gonzáles länge har intresserat sig för existentiella frågor började han se dem ur ett nytt perspektiv när han blev förälder för första gången för några år sedan.

– Genom att tänka till kring de här ämnena känner jag att jag får en större förståelse kring varför man i alla kulturer har hittat på så mycket kring liv och död och hur vi kom till. Varför man har försökt att hitta svar, och när man inte hittar svar så hittar man på svar. Därav namnet på låten El Invento: uppfinningen eller påhittet.

En av låtarna på albumet, Head On, som är en sorts uppmuntran till handling, låter som en kampsång. Med textrader som “Forget your miracles/Forget your god/Join forces and deal with it”. Head On är en del av en trio där låten Void hamnar om förlust och Horizon om att se möjligheterna efter förlusten.

Head On tror jag att vem som helst kan ha när den springer upp för branta backar. Då och då har jag ord som är kopplat till de idéer som jag pushar för. Det kan vara “value extractors” eller “rent seekers”, termer jag har hittat i ekonomiböcker som verkar vara sådant som gör folk arga inte bara på vänsterskalan. Det tyckte jag kändes kul med den här låten: att hitta en kampsång som inte bara talar till en sida.

José Gonzales 2

En del av den humanistiska livsåskådningen är också att fokusera på det liv vi har, i kontrast till många religioner som snarare fokuserar på livet efter detta. I albumet speglas den tematiken bland annat i en cover av Lalehs En stund på jorden och låten Line of Fire.

– Jag ville inte bara negga religioner, utan försöka att bidra till att göra sekulär konst som hjälper folk i svåra stunder. Annars är det vanligt med religiös musik som nästan är designad för att hjälpa oss stackars människor i övergångsriter. Där tycker jag det fattas lite inom den sekulära konstens motsvarande i musik.

Local Valley spelades in i en studio i familjens stuga i Bohuslän. Det hörs på fågelkvittret i bakgrunden, och platsen speglar också delvis albumtiteln.

– Att spela in där kändes personligen som min egen lilla dal. Men i många av låtarna har jag mänskligheten i åtanke och då tänker jag på jorden. Vår lilla planet i ett mörkt och kallt universum, att det är vår lokala dal. Sedan finns sången Valley Local där jag tänker mig två klaner som har fastnat i en dal men inte riktigt mår bra där. Om de bara hade kommunicerat bättre med varandra kanske de hade funnit en finare dal bortom krönet.

I albumet tampas José Gonzáles visserligen med stora, existentiella frågor, men samtidigt, som i låten Swing, framträder också en mer dansant och livsbejakande sida av honom. José Gonzáles berättar om en attitydförändring som har varit avslappnande för honom.

– Det har lite att göra med med vilken musik jag vill bli gammal med. Ett tag trodde jag att det var mer allvarlig gitarr och sång i fina teatrar som var min grej, men det var framförallt en spelning i Denver, Colorado, som ändrade det. Mot slutet av spelningen så gick folk upp och dansade. Jag ser inte mig själv som en dansmusik- singer-songwriter, men jag har dragit mer åt det hållet och ser fram emot att få folk att dansa genom att trycka play på en trummaskin.

 

Författare:
Saskia Rubensson

Fotograf:
Emil Daniel

 

Pin It on Pinterest

Share This