JohnMoosePress1

Deras texter har använts som kursunderlag för universitetsstudier i ekosofi och en fruktkorg från IKEA är ett av över 40 instrument som formar musiken. På debutalbumet berättar musikkollektivet John Moose historien om alter egot med samma namn och hans uppgörelse med naturen.

En värmländsk dialekt möter mig i luren när jag ringer upp Petter Falk, som tillsammans med André Szeles, Emil Florell, Ia Öberg och Tobias Norén, utgör musikkollektivet John Moose. Samtliga kommer ifrån trakterna kring Hagfors och har spelat i nuvarande uppsättning sedan 2012.

– André och Emil startade bandet 2009 när de pluggade miljöteknik och sen anslöt jag året efter på bas. Jag kände att vi var på samma våglängd.

För de två miljöstudenterna blev temat för musiken självklar: den moderna civilisationens förtryck av naturen. Snart utvecklades en historia om mannen som lämnar civilisationen för att söka sig tillbaka till naturen. Alter egot John Moose, som är en förvrängning av ett namn på en bekant, får anta huvudrollen i berättelserna som utspelar sig i bandets debutalbum.

– Han är den moderna människan vars uppgörelse med naturen går åt helvete.

Skapandet av det självbetitlade debutalbumet har varit en lång process där över 40 instrument medverkar. Konventionella sådana såsom bas, valthorn och olika gitarrer, men även ljudet av en fruktkorg från IKEA och gnisslet skapat av en osmörjd dörr.

– Vi vill skapa en spännande ljudbild, men det är främst berättandet som är viktigt för oss. En gång spelade vi in under ett halvår och beslutade oss sedan för att slänga allt eftersom utgångspunkten kändes fel. Varje textrad ska brytas ner och granskas.

Musiken har alltid varit det centrala för John Moose, men med en ambition om att förhöja känslan för både bandet och publiken kombineras ibland låtarna med andra konstformer under live-uppträdanden. De kan till exempel spela sin musik i samband med att en film som berör samma tema visas.

– Dessa möten blir oftast väldig laddade och starka där publiken kommer fram efteråt och berättar om sina erfarenheter. Det är häftigt.

Det var under en sådan filmvisning som en professor i ekosofi såg möjligheten att använda deras texter som studieunderlag i universitetsundervisning. Inom ekosofin, den ekologisk filosofin, ser man allt levande som en helhet där människan inte är naturens självklara mittpunkt. Naturen har enligt ekosofer ett egenvärde. John Moose vill genom sin musik komma bort från ett tekniskt förhållningssättet till naturen och istället fokusera på en mänsklig emotionell relation.

– Olika metoder för effektivisering och statistik över hur mycket koldioxid som släpps varje år ut är inte det vi vill prata om.

Musikkollektivet jobbar även med att tonsätta intervjuer som de sedan framför live inför publik. De har intervjuat bland annat präster runt om i Sverige, ekosofer och aktivister i Mellanöstern.

– Vi vill ta avstånd från den västerländska, nästan heterosexuella, relationen med naturen som utgår ifrån att den är något som ska erövras, och istället ta med andra perspektiv. Hur förhåller man sig till naturen i en konfliktsituation? Som palestinier på Västbanken eller som nyanländ syrier i Sverige?

Petter Falk säger sig inte veta ifall John Moose är färdiga med berättelsen om människan och dess misslyckade uppgörelse med naturen. Kanske blir nästa steg att fokusera på det cirkulära i naturen – som kretslopp och ekosystem. Även tankar på att kombinera musiken med dans finns.

– Vi fumlar fram tillsammans med våra vänner och nätverk – det är det enda sättet vi kan göra musik på.

Pin It on Pinterest

Share This