Joe Goddard: ”Popmusik är för polerad idag”

av | mar 30, 2017 | Framsida Startslider, Okategoriserade

Joe Goddard är kanske mest känd som en av männen i Hot Chip. Vid sidan av har han gjort remixer, samarbeten och släppt en drös egna låtar. Snart kommer hans första riktiga soloskiva Electric Lines där pop möter experimentell dansmusik. Vi träffade honom på Obaren i Stockholm innan ett dj-set för att snacka mer om hans egna projekt.

Du har mest gjort experimentell musik som soloartist tidigare. Vad fick dig att göra en mer poporienterad skiva?

Mitt förra album var aldrig tänkt att släppas som ett album. Det var mer en samling av låtar som jag gjort under rätt många år och la på en skiva. Jag hade inte planerat för att släppa i det formatet eftersom de låtarna mer är experiment för dansgolv. Skivan som kommer nu är mitt första riktiga försök att göra ett album som känns rätt artistiskt från första till sista spår. Nu har jag lagt mer tid och energi på att få det att kännas bra.

Vad har du inspirerats av till ditt nya album?

Med den här skivan ville jag gå igenom min musikhistoria. Allt jag har gillat att lyssna på och det som representerar mig. Du kan höra lite two-step på en låt, garage och hiphop på en annan. Det är en blandning av allt. Jag bryr mig inte speciellt mycket om att verka i en viss genre. Allt flyter ihop med Hot Chip, mina sologrejer och remixer som jag gör. Jag jobbar nästan bara på min dator och då blir det elektronisk pop som flörtar med klubbmusik.

Du har berättat att du vill vara mer spontan och lite mindre perfektionist i ditt skapande. Är det inte svårt att bryta den vanan?

Ibland är det frustrerande men för det mest är det roligare än innan. Jag har lärt mig att gilla när det händer galna saker på en inspelning och låta saker vara som de är. Inte redigera och göra om som många andra gör. Popmusik är för polerad idag och det får mig att vilja dra åt ett annat håll. Så har jag känt mer och mer de senaste åren. Med Hot Chip kände vi att det krävdes lite mer för att hitta rätt, men det är ingen stor skillnad mot hur jag arbetar nu.

Hur har det sett ut när ni har spelat in som Hot Chip? Är det bara du som har producerat då?

– För det mesta är det jag. På de två senaste albumen har vi spelat in i en studio i västra London och jobbat med en kille. Han har fungerat mer som en tekniker men också lite som medproducent. Nästan alla kreativa beslut kommer från oss, kanske mest från mig. Alla i bandet säger vad de tycker och alla har en röst men produktionen är det som jag är bäst på. Jag är ingen bra livemusiker eller sångare, det är produktionen jag gillar.

Jag har lyssnat en del på er version av William Onyeabors Atomic Bomb efter att han gick bort i januari. Hur känns det att ha fått göra det och har han varit en inspirationskälla för dig?

– Det var en fantastisk upplevelse. Luaka Bop som gav ut hans musik igen arrangerade en turné med ett liveband som spelade hans musik. Alexis (från Hot Chip), David Byrne och Pat Mahoney från LCD Soundsystem var med där. I början av den processen frågade Luaka Bop om vi ville göra en cover på någon av hans låtar. Då gick vi in i den studion jag nämnde tidigare och spelade in en riktig liveversion av Atomic Bomb. Vi gjorde inte massa omläggningar utan det var mer som en inspelad konsert. Det var verkligen jätteroligt att göra det. Ibland spelar jag den ute när jag spelar skivor. Kanske upptäcker fler den nu när det skrivs om honom, men jag är nöjd med att vi fick göra den. Jag är väldigt stolt över det.

Singlarna Home och Music Is The Answer finns redan att lyssna på. Electric Lines släpps den 21 april.

 

Författare:
Erik Magnusson

Fotograf:
Liam Warton

Pin It on Pinterest

Share This