Jelly Crystal: “I mitt huvud var albumet huller om buller”

20 okt, 2021

Jelly Crystal

Jelly Crystal är aktuell med sitt debutalbum Freak Show. Popmani har pratat med artisten om startskottet på hans musikaliska resa, låtarnas inspirerande karaktärer och betydelsen bakom albumets titel.

En sen torsdagsförmiddag slappnar Filip Johnson, känd som Jelly Crystal, av i sin bostad i Stockholm och avnjuter det långa arbetet som resulterat i hans nya album Freak Show. Det har blivit en lång utandning för honom till följt av de långa processer som krävdes för att slutföra arbetet.

– Det känns riktigt bra. Arbetet tog fruktansvärt lång tid och jag har nu hunnit domna av med den efter släppet, men det känns grymt att ha den ute. Jag har fått mycket fin respons också, vilket får en att slappna av mer.

Jelly Crystals musikaliska resa som soloartist påbörjades 2017 när den självbetitlade EP:n släpptes med följd av ett antal singlar. Startskottet för hans karriär skedde dock långt tidigare där artistens passion för musiken växte i snabb takt.

– I gymnasiet brukade jag hänga med och fotografera ett band i Göteborg. Basisten hoppade av och jag hakade på och började lära mig instrumentet, eftersom jag tidigare spelat gitarr. Istället för vanliga ackord och noter så kunde de exempelvis skriva “flum ackordet” eller “det svåra med lillfingret” och så fick jag memorera allt eftersom.

Jelly Crystal

Utvecklingen gick sakta men säkert framåt och slutligen var det dags för honom att hitta sin egna väg i musikens värld.

– Det var när vi bestämde oss för att lägga ner bandet som vi kände att vi ville göra våra egna grejer, så jag började samma år med att göra egen musik. Det har varit en stabil väg uppåt med både respons och uppmärksamhet som varken gått för snabbt upp eller ner. Utvecklingsmässigt har det gått långsamt men lagom framåt.

Efter fyra års tid har Jelly Crystal äntligen släppt sitt första album, som bjuder på en värld av större spektrum men samtidigt liknande tankeställningar liksom tidigare material.

– Albumet är ingen konceptplatta, jag har istället kunnat bygga en värld runt hela skivan med samma tankesätt och producenter på nästan alla låtar.

“Den gamla klyschan “less is more”
framkommer tydligt
.”

Debutalbumets titel bygger på artistens tankar kring albumets struktur och en text som skrevs till låten med samma namn.

– Albumets titel kommer från låten med samma namn som textmässigt handlade om den galna gubben och regissören Harvey Weinstein, som därav fick namnet “freak show”. Låten har dock gjorts om en del och han är inte längre aktuell i låten. Namnet fungerade ändå bra ihop med dess röda tråd, som i mitt huvud var huller om buller.

Singeln I Don’t Like Dancing är Jelly Crystals absoluta favoritlåt från albumet, vilket han beskriver som en lättillgänglig låt med en enkel formgivning.

– Låten är så himla simpelt skriven och det är svårare att tröttna på den. Texten är enkel och blir väldigt lätt att ta åt sig. Den gamla klyschan “less is more” framkommer tydligt med låten och det är den som jag har tröttnat minst på hittills.

Jelly Crystal

Liksom låten Freak Show är Jelly Crystals inspirationskällor element från olika personligheter i sin stil och handling. Artisten berättar om hur låtarnas handlingar kan tillkomma; alltifrån personer på gatan, uppskattade musiker till andra karaktärer av olika slag.

– På modern tid har franska artisten Sebastian Tellier varit en rolig inspirationskälla för mig med både sin musik och sitt scenframträdandet. Jag får också mycket inspiration från filmer och folk jag ser på stan som därefter bygger upp en story i huvudet på mig. Det kan vara om en galning man träffat i ölstugan på Gullmarsplan och så blir det en låt av det.

Artisterna Stella Explorer, Esther och Kamohelo gästar även på tre av albumets låtar. De är alla tidigare bekanta med Jelly Crystal och var självklara val för artisten för att vara en del av hans debut.

– Kamohelo och jag har hängt med varandra i princip varje dag de senaste två åren så han har varit en betydande person för min resa och ett automatiskt val för mig. Jag har tidigare spelat live med Esther och gjort nån enstaka okänd låt med henne. Stella Explorer har jag sett live ett flertal gånger och alltid tyckt att hon har varit grym och därmed en självklar person att få ha med.

I dagsläget är Jelly Crystal på sin uppgående musikaliska resa. Han är återigen redo att spela inför det svenska folket efter sitt långa uppehåll under pandemin.

– Det blir en liten turné nu. Jag kommer även släppa en remixad EP med några av låtarna från albumet med bland annat DJ Clea, vilket ska bli svinkul.

 

Författare:
Whilliam Lindroth

Fotograf:
Lamia Karic

Pin It on Pinterest

Share This