Jake Bugg: ”För mig är det mest spännande att inte veta vad jag kommer skapa”

av | dec 11, 2016 | Intervjuer, ö

Jake Bugg släppte i somras sitt tredje album On My One och drog sedan ut på Europaturné. För ett tag sedan spelade han i Stockholm och i samband med det ringde Popmani upp och stämde av tankarna kring senaste albumet och vad som egentligen krävs för att göra bra musik.

Jake Bugg debuterade 2012 med sitt hyllade och självbetitlade album Jake Bugg. Uppvuxen i Nottingham med musikaliska föräldrar började han spela gitarr som tolvåring och på den vägen är det. Det tredje och senaste albumet On My One kom i somras, med en titel som anspelar på det nottinghamska slanget för ”on my own”. En ganska rättvisande titel utifrån det faktum att Jake Bugg tog steget som låtskrivare på riktigt och producerade det mesta av albumet på egen hand.

­– Det gjordes i en sorts avskildhet och är ett ganska personligt album som reflekterar kring mina känslor och hur jag kände kring vissa saker. Vad jag än skrev om sökte jag djupt inom mig själv och försökte dra ut det. Och för att kunna göra det behöver du tid för dig själv.

En överraskande vändning
Debutalbumet var hyllat för sin moderna bluesfolkrock och andraalbumet Shangri La fortsatte i detta, om än mer rockigare, spår. On My One är däremot ett överraskande omväxlande album där en mängd olika genrer får ta plats, alltifrån inledande bluesiga titelspåret till country, rap och indie. Jake Bugg är dock fast övertygad om att det enda som egentligen spelar någon roll är att låtarna är bra. Sedan får genrerna kvitta.

– Jag har alltid varit intresserad av olika sorts musik och för mig handlar det bara om hur bra låten är och inte så mycket om vilken genre det är. Det har alltid varit intressant för mig att föra samman olika stilar och försöka skapa något annorlunda eller göra konstiga små experiment. Det är något jag försökt uppnå på detta albumet. Om jag har lyckats vet jag inte men det känns bra att prova olika saker och försöka ta musiken framåt, det är viktigt för mig.

Om vikten att våga göra det annorlunda
Jake Bugg har i tidigare intervjuer varit öppen med sin kritik mot musikindustrin, och bristen på risktagare. Utifrån att hans senaste album innefattar så många olika stilar och att det verkar vara en ny väg för honom att gå, frågar jag honom om han själv tycker han tog en risk med On My One.

– Jag känner inte riktigt att jag tar en risk, jag gör bara den musiken jag gillar. Det känns bara som att många andra kör vidare på det som funkar, lite som ”if it’s not broke, don’t fix it”. Jag tycker inte att musik ska vara så. Du borde alltid vara annorlunda och varje album likaså, låtarna behöver vara annorlunda men riktigt bra.

– Jag kommer alltid vilja göra musik, men ibland är det saker inom industrin och politiken kring den och ständiga kompromisser som driver dig bort från det. Men att göra musik är det jag lever för och vad jag alltid vill göra.

Vi får väl se var i musikfloran som Jake Bugg landar med nästa album och vi tycker det är lika spännande som honom att se vart hans musik tar vägen – även om han själv inte gillar att planera sitt framtida skapande alltför mycket.

– Jag gillar inte att tänka för mycket över det. Om jag sitter och tänker att jag ska skriva en viss låt kommer jag förmodligen inte klara det. Jag föredrar att låta skapandet ta kontrollen och bara skriva vad som än kommer ut och sen försöka fullfölja det. För mig är det mest spännande att inte veta vad jag kommer skapa eller vilken låt jag kommer sluta med.

Författare:
Helena Paulsson

Pin It on Pinterest

Share This